La cuina del bacallà
![]() |
Visca la Quaresma! |
A Portugal el seu lligam amb el bacallà ja els ve des del segle X, quan els mariners escandinaus s'atansaven a les seves costes tot buscant sal i els portuguesos n'aprengueren dels seus coneixements de navegació atlàntica i s'atreviren a pujar cap a les fredes aigües on pescar-lo. A Catalunya vàrem haver d'esperar fins a l'època moderna, quan les relacions comercials amb els mercaders del nord d'Europa es varen intensificar i, a canvi de vi i aiguardent, ens portaven ‒entre d'altres productes‒ bacallà.
En ambdós territoris trobem el mateix resultat (l'èxit) i pels mateixos motius: arribava en bones condicions ‒fins i tot a les zones d'interior (pel fet de ser salat o assecat)‒ i a baix cost.
El protagonisme, però, va venir-li de manera impensada, quan l'Església Catòlica va donar-li el vist-i-plau per a ser consumit durant la Quaresma, període en què està prescrita l'abstinència de la carn. Així doncs ‒ja que hi érem, en l'any 2019 va anar del 6 de Març al 18 d'Abril‒ aprofitàrem la circumstància i no ens feu cosa d'exclamar... visca la Quaresma!
I si l'any anterior vàrem rebre una lliçó teòrica magistral de la mà de la MARIA i l'ESTEVE MASCLANS (Els que tallen el bacallà: sis generacions de la família Masclans), aquesta vegada gaudírem del bacallà a taula. A una bona taula. Fou en el restaurant A Gaudir*, un experimentat restaurant d'inspiració portuguesa (ja hi vàrem fer el Taller gastronòmic: el pernil ibèric), on ‒volgudament aliens a tantes “històries”‒ un parell de dotzenes d'amics ens aplegàrem per aprofitar una proposta que combinava plats catalans i portuguesos, tots ells (excepte les postres) amb el bacallà com a ingredient bàsic.
Guaiteu-lo (amb indicació dels maridatges):
- esqueixada
maridat amb un vi blanc de la D.O. Penedès
- truita cremosa de bacallà
- pataniscas (bunyols) de bacallà
maridats amb un verdejo de la D.O. Rueda
- bacalhau espiritual (imatge de l'esquerra)
- bacalhau á lagareiro (imatge de la dreta)
maridats amb un verdejo fermentat en bóta de la D.O. Rueda
- pastís casolà de galeta
- opcions de vi negre de les D.O. Penedès, Somontano o Rioja
- cafè o infusions
Ja veieu que, malgrat la Quaresma, no passàrem penes.
* C/ Aragó, 111 (entre els carrers de Viladomat i Calàbria).
Telèfon: 93 226 25 77
Metro: Rocafort (L1).
Bus núms. 109 ‒ H10 ‒ V9.
Aparcament: Amores (c/ Aragó, 78-80 ‒just davant‒).