La cuina del bacallà

Bacallà 0 347x215 Visca la Quaresma!                                                                                                                       

 


A Portugal el seu lligam amb el bacallà ja els ve des del segle X, quan els mariners escandinaus s'atansaven a les seves costes tot buscant sal i els portuguesos n'aprengueren dels seus coneixements de navegació atlàntica i s'atreviren a pujar cap a les fredes aigües on pescar-lo. A Catalunya vàrem haver d'esperar fins a l'època moderna, quan les relacions comercials amb els mercaders del nord d'Europa es varen intensificar i, a canvi de vi i aiguardent, ens portaven ‒entre d'altres productes‒ bacallà.

En ambdós territoris trobem el mateix resultat (l'èxit) i pels mateixos motius:  arribava en bones condicions ‒fins i tot a les zones d'interior (pel fet de ser salat o assecat)‒ i a baix cost.

El protagonisme, però, va venir-li de manera impensada, quan l'Església Catòlica va donar-li el vist-i-plau per a ser consumit durant la Quaresma, període en què està prescrita l'abstinència de la carn. Així doncs ‒ja que hi érem, en l'any 2019 va anar del 6 de Març al 18 d'Abril‒ aprofitàrem la circumstància i no ens feu cosa d'exclamar... visca la Quaresma!

 

I si l'any anterior vàrem rebre una lliçó teòrica magistral de la mà de la MARIA i l'ESTEVE MASCLANS (Els que tallen el bacallà:  sis generacions de la família Masclans), aquesta vegada gaudírem del bacallà a taula. A una bona taula. Fou en el restaurant A Gaudir*, un experimentat restaurant d'inspiració portuguesa (ja hi vàrem fer el Taller gastronòmic:  el pernil ibèric), on ‒volgudament aliens a tantes “històries”‒ un parell de dotzenes d'amics ens aplegàrem per aprofitar una proposta que combinava plats catalans i portuguesos, tots ells (excepte les postres) amb el bacallà com a ingredient bàsic.


Guaiteu-lo (amb indicació dels maridatges):

- esqueixada
  maridat amb un vi blanc de la D.O. Penedès

- truita cremosa de bacallà
- pataniscas (bunyols) de bacallà

  maridats amb un verdejo de la D.O. Rueda

Cuina del bacallà 08 550x412Cuina del bacallà 09 550x412

- bacalhau espiritual (imatge de l'esquerra)
- bacalhau á lagareiro (imatge de la dreta)
  maridats amb un verdejo fermentat en bóta de la D.O. Rueda

- pastís casolà de galeta

- opcions de vi negre de les D.O. Penedès, Somontano o Rioja

- cafè o infusions

 

Ja veieu que, malgrat la Quaresma, no passàrem penes.

 

 

 

* C/ Aragó, 111 (entre els carrers de Viladomat i Calàbria).
   Telèfon:  93 226 25 77
   Metro:  Rocafort (L1).
   Bus núms. 109 ‒ H10 ‒ V9.
   Aparcament:  Amores (c/ Aragó, 78-80 ‒just davant‒).

Facebook