Sopar del Cinquantenari
![]() |
Sopar del 50è. Aniversari del Club. |
El Club fou fundat el 7 de Març de 1969 per maîtres i professionals de la restauració (vegeu Breu història del Club). Cinquanta anys després ens reivindiquem orgullosos hereus d'aquest llegat i ho vàrem celebrar amb el Sopar del Cinquantenari, acte que s'esdevingué el 7 de Març de 2019 en els salons de l'Hotel Avenida Palace, i que ens aplegà prop de vuitanta amics.
En realitat les trobades dels membres fundadors del Club s'havien iniciat mesos abans, essent el 7 de Març la data oficial de constitució. Nosaltres ‒fa no fa‒ hem seguim la mateixa petjada, ja que vàrem començar a commemorar el Cinquantenari des de l'inici del curs 2018-19, salpebrant les activitats habituals (xerrades gastronòmiques, sortides tècniques-culturals...) amb elements potenciadors amb motiu de la fita que hem acabat aconseguint.
Però no hi havia dubte que el zenit arribaria el dia precís de l'aniversari. D'inici (vegeu l'article corresponent) els aniversaris del Club es realçaven amb l'Acte d'Investidura del Gourmet Barceloní de l'Any; amb el temps es van anar desplaçant en el calendari fins arribar a significar la cloenda de la temporada. Enguany ‒i per tal de donar-li la brillantor que la efemèride es mereixia‒ vàrem separar ambdues celebracions, deixant l'Acte d'Investidura del Gourmet Barceloní del 2019 pel mes de Juny, com acostumem a fer de fa anys.
Serà aquesta una crònica ben farcida de fotografies de l'acte, per allò que val més una imatge que mil paraules. Les acompanyarem amb alguns comentaris adients.
Ja a la recepció dels assistents al vestíbul de l'hotel es pressentia un ambient de festa, cosa que es va confirmar plenament durant l'estona de l'aperitiu.
En entrar al Gran Salón i anar seient a les taules assignades, tothom va percebre ja el primer detall, un acurat programa de taula que presentava certes peculiaritats:
- la imatge de portada tornava a reproduir la xilografia feta a Lió el 1508 anomenada Els reis a taula i que va ser utilitzada des dels inicis
fins l'any 2012, quan es decidí modernitzar el disseny.
En aquesta ocasió s'ha mantingut el mateix disseny actual, però incorporant dita imatge.
- una nota al peu de la contraportada deia així: “recuperant l'esperit original del Club i per gaudir d'una bona sobretaula, no es
pronunciaran discursos”. Promesa que no vàrem trencar.
- En la darrera pàgina s'anunciaven els actes institucionals previstos, que ‒com explicarem més endavant‒ varen sorprendre gratament
els interessats.
I sense més preàmbuls, us detallem el menú que ens regalàrem (mai millor dit: tots els socis estàvem convidats!), amb indicació dels corresponents maridatges:
- aperitiu:
· pa de coca “d'oli” a la brasa amb tomàquet i pernil de gla
· foie sencer, a la sal amb festucs i finger de pa de panses
· tàrtar de salmó sobre blini de formatge parmesà amb crema
fresca
· llagostí amb panko i crema de romesco
· croqueta de calamarsó en la seva tinta
tot plegat maridat amb el cava Gramona Rosé
- cuadratone farcit de verdures amb lleugera salsa de ceps
maridat amb el vi Gramona Xarel·lo Font Jui
- orada fresca a la graella amb tomàquets i salsa de safrà
maridada amb el cava Gramona Imperial
- pastís de formatge amb confitura de nabius
maridat amb el vi Gramona Frisant de Gel
- pastís del Club elaborat en exclusiva per a nosaltres per la Pastisseria Escribà
maridat amb el Gramona Vi de Glass
- aigües minerals, cafès i infusions
Val a dir que l'autor dels maridatges fou el propi JAUME GRAMONA, consoci nostre des de l'any 2001 i Gourmet Barceloní de l'Any 2010 (aquí ho podeu recordar). Li estem molt agraïts, ja que la seva col·laboració va enriquir l'àpat d'allò més.
Tanmateix el “pastís del Club” és aquell que va crear en CHRISTIAN ESCRIBÀ quan va ser nomenat Gourmet Barceloní de l'Any 2013 (en la crònica el teniu explicat). La presentació fou espectacular i va causar sensació entre el públic. Es varen fer un munt de dispars fotogràfics en el moment que l'amic Xavier Marco i la Laia l'anaven entrant a la enfosquida sala, mentre unes bengales espurnejants contribuïen a la brillantor de l'exhibició. I si a taula el teníem muntat al plat, a més podíem anar agafant peces de xocolata blanca amb la insígnia del Club i d'altres elements del pastís d'attrezzo... Sensacional!
Amb els cafès arribaren els actes institucionals previstos.
Per boca del Secretari vàrem tenir notícies de l'estimat SALVADOR TIBAU I ROVIRA (Soci Fundador i Secretari de la primera Junta Directiva del Club), qui va excusar la seva presència per uns inoportuns problemes de salut i que ens va encoratjar a continuar endavant pel camí que transitem.
Tot seguit es va homenatjar els quatre socis que porten sent-ho fa més de vint-i-cinc anys (o sigui, més de mitja vida del Club):
- JOSEP Ma. VELASCO PADRONES, del 23 de Febrer de 1970.
- JOSEP Ma. SÁNCHEZ CAPELLADES, del 3 d'Abril de 1973.
- JOAN ROVIRA I CHAMBÓ, del 14 de Gener de 1985.
- PERE HERNÁNDEZ GARCÍA, del 21 de Febrer de 1994.
Excepte el Sr. ROVIRA (President d'Honor del Club), absent per causa de salut i a qui li farem arribar al seu domicili en visita oficial d'una delegació del Club, tots ells varen recollir sorpresos el senzill trofeu on constava el seu nom, el motiu d'agraïment i la data pertinent.
El colofó fou la imposició un per un als cinquanta-dos socis que es trobaven a la sala d'una medalla commemorativa, on hi figura la insígnia del Club a l'anvers i l'inscripció “1969 ‒ 2019” al revers. El propi President fou l'encarregat d'aquesta emotiva acció. Aquí també l'embadaliment fou generalitzat.
Ja us heu pogut adonar que vàrem estat curosos amb els detalls (l'espai, el menú, els vins i caves, el pastís...). També us garantíem que hi hauria sorpreses... i emocions. Fou, indubtablement, una vetllada inoblidable.
Ara ja toca anar pensant en el Centenari. Si més no, que sigui per molts anys. Visca el Club!