Barcelona des del mar

Barcelona des del mar 074 347x260

Vàrem tornar al mar... i a La Gavina!                                                                                    Per començar aquesta crònica toca una referència típica i tòpica a les condicions climatològiques de la jornada; però creiem que en aquesta ocasió està justificada, no debades es tractava de sortir a navegar a mar oberta. Bé doncs, no ens poguérem queixar gens ni mica, fou un dissabte que ja anunciava l'estiu proper:  ni un núvol a la vista, amb temperatura encara suportable (ajudava una agradable brisa marina) i una mar tranquil·la.

 

Si bé tothom va arribar amb puntualitat (massa i tot en alguns casos), una confusió provocada per la falta de familiarització amb el nomenclàtor dels molls del Port de Barcelona va fer endarrerir uns minuts l'inici de l'activitat. Ras i curt:  nosaltres esperàvem el vaixell en un moll i a nosaltres ens esperava el vaixell atracat en un altre, tot i que ben proper. Cap problema!

Val a dir que l'assistència fou prou nombrosa, gairebé al límit de la xifra permesa per l'organització. Sembla que al Club tenim vocació marinera, només cal recordar experiències anteriors com Terra i Mar o Mar de Flors. Aquesta vegada es tractava de navegar pel litoral de Barcelona a bord d'una embarcació centenària (una goleta del 1874) per tenir una visió diferent de l'evolució d'aquest indret fonamental per a la ciutat. És una activitat organitzada pel Consorci El Far, una entitat pública formada per l'Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i l'Autoritat Portuària de Barcelona, que té com a finalitat promoure i desenvolupar els valors associats al mar.

Barcelona des del mar 008 1100x825

Un cop la colla embarcada ‒i abans de salpar‒, entràrem a la bodega i allà, asseguts (o no) al voltant d'una gran taula i envoltats per les lliteres d'una hipotètica tripulació, escoltàrem uns consells pràctics bàsics i necessaris per la seguretat de tots, a més de la petita història de l'embarcació on ens trobàvem. Pel que fa als consells, dir que ja ens havien fet un avançament a l'hora de contractar aquesta sortida (roba i calçat, qüestions relatives a un possible mareig...); però ja us ho hem avançat:  una mar plana i el seny dels assistents contribuïren a una travessia absolutament calmada.

Barcelona des del mar 2 550x366


Parlem ara de la goleta Far Barcelona, que és el seu nom actual.


Fou construïda l'any 1874 a la comunitat de Kvinherred, a l'espectacular fiord de Hardanger, al sud de Bergen (Noruega). Llavors fou batejada amb el nom de Anne Dorthea (com encara ara podem llegir-hi).

Estigué en actiu a la flota mercant noruega fins l'any 1975, conservant les dimensions i forma originals malgrat l'incorporació dels successius avenços tecnològics, per la qual cosa fou inclosa en el llistat de vaixells històrics. Estava destinada al transport de botes d'arengada, tot i que d'altres vaixells de les mateixes característiques varen ser emprats en la caça de la foca en el Àrtic o en el transport d'emigrants a Amèrica del Nord.

Canvis de propietat els anys 1975 i 1984 van derivar amb el vaixell a Barcelona l'any 1990, essent donat al Consorci l'any 1996. La seva restauració fou iniciada l'any 1991 i culminada el 2006.

 

Amarats d'aquests nous coneixements... tots a coberta! Començàvem a navegar.

Barcelona des del mar 016 360x270Barcelona des del mar 015 360x270Barcelona des del mar 018 360x270

A mà dreta (a estribord, si volem parlar amb propietat) teníem el recuperat Moll de la Fusta, amb l'estàtua dedicada al poeta Joan Salvat-Papasseit, que hi treballà de vigilant nocturn. A babord, el Maremagnum (amb l'Aquàrium) i el Reial Club Nàutic de Barcelona. Arribats a la Rambla de Mar, aquesta es va haver d'obrir per tal de permetre'ns el pas.

Barcelona des del mar 028 550x412Barcelona des del mar 026 550x412Barcelona des del mar 040 550x412

Ens trobàvem llavors al bell mig del Port Vell, allà d'on surten (i a on arriben) les populars Golondrines, amb el bell edifici seu institucional de la Autoritat Portuària de Barcelona.

 

Fou allà on ens varen fer “treballar”, donat que vàrem hissar la vela aurica.

Tota la navegació es feu a motor, però la vela hissada donava prestància a la nau (i a més feia ombra, cosa d'agrair).

 

Noves perspectives s'oferien a la nostra mirada d'ítems emblemàtics de la ciutat:  el monument a Colom, la torre (del telefèric) de Jaume I o el mateix Castell de Montjuïc. Una mica més endavant ‒i encara sense haver sortit del port‒, teníem els fàcilment identificables World Trade Center i Hotel W (altrament dit Vela). Tota una descoberta va significar per a molts l'escultura Sideroploide (1960-63), obra de Salvador Aulèstia, que molts recordàvem de quan es trobava a la part interior de l'antiga escullera i hi arribàvem amb les dites Golondrines. El pont Porta d'Europa i les noves terminals de creuers foren els darrers àmbits portuaris abans de sortir a mar oberta. El port de Barcelona encara s'estén més enllà, fins al (desviat) riu Llobregat, però d'això ja ens varen fer cinc cèntims quan vàrem visitar la dessalinitzadora de El Prat de Llobregat a l'estiu de 2010.

Barcelona des del mar 044 360x270Barcelona des del mar 046 360x270Barcelona des del mar 048 360x270

Ja a mar oberta, la navegació va transcórrer paral·lela a la línia de la costa, direcció Besòs. Acostumats a contemplar la línia de l'horitzó des de les platges, aquesta vegada ens ho miràvem des de l'altre costat. Una fantàstica panoràmica se'ns obria al davant, amb el continu urbà delimitat per la Serra de Collserola. Ara i adés assenyalàvem edificis recognoscibles, que destacaven per damunt la resta. Quin goig!

Barcelona des del mar 071 360x270Barcelona des del mar 072 360x270Barcelona des del mar 076 360x270

A l'alçada del Fòrum la nau va virar per dirigir-se allà d'on veníem. Les mateixes vistes (tampoc cansaven, que consti), però ara a estribord. Fou el moment que la monitora va aprofitar per explicar-nos com funcionen les corrents marines i la seva decisiva influència en la conformació de la línia de costa ‒de qualsevol costa‒, a partir dels sediments aportats regularment pels rius i les torrenteres. En el cas de Barcelona això ha estat tan significatiu que només cal saber, per exemple, que l'actual plaça de les Glòries Catalanes marcava el límit de la terra al plistocè, que la colònia romana fou fundada en el que havia estat una península o que la Barceloneta encara era inexistent a l'època medieval. Un altre aspecte que ens va mostrar amb imatges històriques fou l'evolució d'aquest indret, des dels banys de començaments del segle XX a la Barceloneta actual o la transformació del Somorrostro i el Camp de la Bota en la Vila Olímpica i el Fòrum. Tot plegat han estat canvis considerables.

 

L'embocadura del port ens va fer retrobar i reconèixer punts ja citats, però també la característica Torre del Rellotge, ubicada al Moll de Pescadors. És l'antic far del port (1772) i s'ha convertit en un símbol, en l'element identificador del propi Consorci.

Barcelona des del mar 090 360x480Barcelona des del mar 098 360x480Barcelona des del mar 105 360x480

Abans de poder tornar a entrar i atracar al moll d'on havíem salpat vàrem haver d'esperar i deixar sortir un intens tràfic de tota mena d'embarcacions recreatives que aprofitaven l'avinentesa de la nova obertura de la passarel·la per als vianants. És constatable la vocació marinera de la ciutat.

 

La joia es reflectia en els nostres rostres a l'hora de desembarcar, la navegació havia resultat una experiència plaent a tots nivells. Els dispositius d'enregistrament d'imatges havien anat de bòlit. Tres hores que ens van passar sense ni adonar-nos. Només ens quedava anar a dinar.

 

“Només” diem? Recordeu què preguntàvem en l'article anunciador d'aquesta activitat? Dubtàvem de si va ser primer l'activitat o La Gavina. Més detallat encara, de si primer tinguérem l'idea de programar aquesta espectacular activitat i després decidírem ‒per qüestió de proximitat‒ anar a dinar al Restaurant La Gavina o succeí a l'inrevés. Com va anar la cosa? Us deixem amb l'incògnita. El fet és que tot va sortir a cor què vols.

Vàrem “descobrir” ca els nostres bons amics del Restaurant La Gavina quan vàrem visitar el Museu d'Història de Catalunya (el Març de 2013) i repetírem quan férem la ruta Felip V i el setge de 1714 (el Gener de 2014).

 

Aquesta vegada ens van tornar a oferir un menú excel·lent (i bé de preu).

A més varen tenir l'exquisit detall d'imprimir-lo en un díptic personalitzat amb l'insígnia del Club, el qual reproduïm.

La Gavina 3 550x774La Gavina 1 275x387La Gavina 2 275x387Barcelona des del mar 109 360x270Barcelona des del mar 112 360x270Barcelona des del mar 113 360x270

Repartits en tres taules, estiguérem ben animats i satisfets de la jornada. Fins i tot algú apuntava la possibilitat de repetir-la... no és habitual que ho féssim, però tot és parlar-lo. Ara per ara, tocar assaborir-ne el record.

Facebook