Taller gastronòmic: D.O. Catalunya
|
Tast guiat de vins de la D.O. Catalunya. |
A Catalunya tenim, escampades pel territori, fins a 10 Denominacions d'Origen (a banda de la D.O. Cava), totes elles amb el seu corresponent àmbit geogràfic degudament delimitat. Llavors, què pinta una D.O. anomenada Catalunya?
Aquesta qüestió i moltes altres ens va ser desvetllada en el decurs d'aquest taller gastronòmic.
Ens ve de gust començar referint-nos a la sala que desinteressadament ens cedeixen a tal fi els amics de La Valenciana. Una sala que nosaltres vàrem “personalitzar” amb el cartell del Club i arrenglerant les taules i cadires segons convé per un taller d'aquest tipus, és a dir, per poder realitzar còmodament un tast de vins guiat.
Si prometedor era l'aspecte previ, un cop arribats els assistents la cosa ja feia patxoca.
L'encarregada de dirigir el tast fou la reputada sommelier CLARA DALMAU.
Per començar, què és un vi amb Denominació d'Origen? La resposta de manual és: un vi procedent d'un àmbit territorial concret i que ha superat tota una sèrie de controls qualitatius per poder ser embotellat amb la menció de la D.O.; per tant la D.O. és garantia d'origen i qualitat.
La D.O. Catalunya s'estén pel territori català que manté la vinya com a conreu tradicional, de manera que dóna empara fins i tot a poblacions que no estan incloses en la circumscripció de cap altre D.O. (com ara Òdena o Esparreguera).
A més, la D.O. Catalunya permet elaborar vins amb llibertat, creativitat i flexibilitat, ja que disposa d'un ampli ventall de varietats autoritzades: 19 de raïm blanc i 16 de negre. Així viticultors i cellers s'adapten amb facilitat a la demanda dels consumidors.
A la D.O. Catalunya s'apleguen cellers petits i grans (ara per ara són més de 200), cellers que són molt diversos però que tenen un denominador comú: aconseguir un vi de qualitat pel consumidor. A dia d'avui és la D.O. que més vi embotella, amb un pes molt important (superior al 50%) dels mercats d'exportació.
En conclusió: el segell de la D.O. Catalunya és garantia de qualitat i de proximitat; és el vi del nostre territori, amb valors paisatgístics, tradicionals i culturals. El lema d'una de les seves campanyes promocionals era Som d'on venim. Engrescador.
Els vins de la D.O. Catalunya són blancs, rosats i negres ‒principalment‒ i també vins d'agulla i vins de licor.
I com no era una xerrada, sinó un taller, havia arribat l'hora de la praxi. Us detallem ara els cinc vins triats per endinsar-nos en la coneixença d'aquesta D.O. (amb alguna anotació simple):
Xarel·lo Ca n'Estruc blanc 2013, del Celler Ca n'Estruc (d'Esparreguera).
Un vi monovarietal de xarel·lo, amb 13 graus.
Indicat per acompanyar un primer plat (d'arròs, per exemple) o un peix al forn.
El seu preu al mercat és d'uns 6 ó 7 euros.
Erumir blanc 2013, del Celler Can Bonastre (de Piera).
Un vi fet a partir de les varietats sauvignon blanc (75%) i macabeu (25%). Fermentat amb les
seves mares.
Ideal per aperitius.
Es pot comprar per 5 ó 6 euros.
Òndima rosat d'agulla 2013, de la Cooperativa de Bràfim.
L'ull de llebre és la varietat que hi han emprat, per un resultat inferior al 12 graus alcohòlics.
Marida excel·lentment amb aus, risotto (cremós) o salmó a la papillota.
Vinyes de l'Albà negre 2013, del Celler Vinyes de l'Albà (d'Aiguamúrcia).
Amb un 90% de merlot i l'altre 10% de cabernet sauvignon, aquest vi arriba als 14,5º.
Bohigas Criança negre 2011, de Fermí Bohigas (d'Òdena).
Aquest vi ha estat 6 mesos en bóta i després 18 mesos més en ampolla amb tap de suro.
El seu cupatge és cabernet sauvignon (60%) i garnatxa (40%).
La graduació són 14º.
Senzillament impressionats vàrem acabar. Fou un goig degustar bons vins i aprenent a valorar-los com cal. Molts dels presents era la primera vegada que assistien a un tast guiat de vi i estem segurs que ja mai més se'l beuran com abans.
Només ens queda agrair públicament (ja ho férem en privat) la CLARA DALMAU la manera tan diàfana que té de compartir amb nosaltres una (petita) part dels seus coneixements. Tanmateix fem extensiu l'agraïment al Consell Regulador de la Denominació d'Origen Catalunya i a l'agència PCats, sense la contribució dels quals aquesta activitat (gratuïta, tot s'ha de dir) no hagués estat possible.
D'aquesta experiència hem tret moltes conclusions per a futures activitats que el Club seguirà proposant-vos. Vosaltres sou l'element indispensable perquè tot plegat funcioni. Hi comptem!