Taller gastronòmic: orxata i gelats

Orxata i gelats 01 347x463

Aliments per tot l'any!                                                                                                                  

Orxata i gelats 1 550x412La nostra immillorable relació amb la FAMÍLIA CORTÉS arrenca fa prop de cinc anys, quan ens hi posàrem en contacte amb ells amb motiu de la celebració del centenari de La Valenciana, cosa que es va concretar en una de les més memorables xerrades gastronòmiques (La vida és dolça, al Febrer de 2011) dutes a terme a la Sala d'Actes de Golferichs.

 

En aquells dies també vàrem conèixer els pares ‒ja retirats‒ i ara volem recordar el cap de família, en SEVERINO CORTÉS ONCINA, malauradament traspassat el proppassat dia 15 de Febrer.


Aprofitem aquest mitjà per expressar-li a tota la família les nostres sentides condolences de manera pública (ja ho vàrem fer en privat).

També el recordarem a la nostra Missa de Difunts d'enguany.

D.O. Catalunya 01 550x412Xocolata 03 550x404

 

 

A La Valenciana s'han celebrat ja les Juntes Directives Extraordinàries per elegir el Gourmet Barceloní dels darrers tres anys (2012, 2013 i 2014).

 

I, a més, aquest curs hem pogut iniciar la programació regular de tallers gastronòmics gràcies a la seva desinteressada col·laboració.

 

Per si això fos poca cosa, el primer taller (la xocolata) ens fou ofert pel propi GUILLERMO CORTÉS (val a dir que any i mig abans també ens havia visitat a Golferichs per protagonitzar una altra xerrada de primer nivell).

 

 

Fou llavors que el seu germà SEVERINO s'engrescà i va començar a proposar-nos el taller que ara us comentarem.

 

Per anar centrant-nos en la qüestió, en SEVERINO va començar recordant-nos l'arribada de la seva família a Barcelona, tot contextualitzant-ho en l'època i els costums de llavors. També ens explicà la procedència de la xufa i el seu tractament. No ens repetirem explicant-ho, doncs ho teniu tot detallat a l'article inicialment citat.

 

Ja començàrem a notar la diferència entre una xerrada i un taller gastronòmic quan se'ns va passar el morter (històric, autèntic) de pedra ple xufes ja tractades per tal que poguéssim menjar-ne. Val a dir que són molt gustoses i mastegar-les es fa de bon grat.

 

Orxata i gelats 21 360x270Orxata i gelats 23 360x270Orxata i gelats 25 360x270Orxata i gelats 30 550x412Orxata i gelats 34 550x412Orxata i gelats 50 550x412

 

 

Tot seguit, amb el suport d'un senzill estri i amb els únics ingredients naturals (xufes, aigua i sucre), l'amic SEVE ens va preparar una excel·lent orxata que vàrem degustar immediatament.

També se'n pot preparar sense sucre per a diabètics.

 

A l'obrador la fan en quantitat de litres superior amb l'ajuda de maquinària industrial, però sense cap afegit ni conservants.

És un producte fresc que s'ha de consumir abans no es faci malbé (un parell de dies); si de cas la podem congelar.

 

 

 

El segon protagonista anunciat del taller foren els gelats.

Una observació prèvia:  nosaltres som consumidors estacionals de gelats, associem menjar gelats a l'estiu, a les altes temperatures; mentre que a d'altres països ‒amb climes menys benignes‒ en prenen durant tot l'any.

A la capçalera de l'article ja reivindiquem que l'orxata i els gelats són aliments per tot l'any, ho remarquem!

 

D'entrada cal diferenciar entre sorbet i gelat. El sorbet no porta elements grassos (ni gemma d'ou), per això la seva textura és menys cremosa i ens dóna la sensació de més fredor. A la seva base podem trobar sucs de fruites, licors... És el “gelat” primigeni.

 

 

El gelat amb el qual nosaltres estem familiaritzats és cremós perquè porta grasses naturals com ara llet o nata. La seva textura s'aconsegueix amb un remoure constant que li aporta aire. Es poden fer gelats a partir de qualsevol producte alimentari. I si afegim les combinacions, el resultat no té límits.

 

I com l'essència d'un taller és la praxi, vàrem fer dos tastos comparats:

- un sorbet versus un gelat (de gerds).

- un gelat de torró (molt cremós) versus un gelat de xocolata
  (fet amb llet d'arròs, on destacava ‒i molt!‒ la xocolata).

 

Tot plegat resultà molt profitós... i deliciós!

 

Quan ens vàrem plantejar programar els tallers gastronòmics ja era ben bé això el que buscàvem. No ens podem queixar de com ens ha anat aquesta primera temporada. La vinent, més. Us els proposarem de amb tota l'il·lusió, com sempre. La resposta la tindreu vosaltres.

Facebook