Taller gastronòmic: conserves de la Ria d'Arousa

Conserves 07 347x260 Exquisideses pel paladar.                                                                                                          

 


Aprofitant la bona relació establerta amb el propietari del restaurant A Gaudir* (aquest any La cuina del bacallà i abans ‒també dins del mateix curs‒ el Taller gastronòmic:  el pernil ibèric), vàrem programar un nou taller gastronòmic en la seva acollidora sala, que pensàvem seria d'interès pels nostres socis i simpatitzants. Les expectatives no s'acompliren en quant al nombre d'inscrits (només una dotzena), però sí ‒i amb escreix‒ pel que fa a la qualitat. Som-hi amb la crònica!

Conserves 1 550x412

 

La Ria d'Arousa forma part de les Rías Baixas, sent-ne la més gran de les ries gallegues (la més fonda i la més ampla, tot i que la de Vigo és més llarga). Amb un litoral sinuós i retallat, conté diverses illes i illots (Arousa, Cortegada, Sálvora, A Toxa ‒amb el seu famós balneari i hotels‒) i les poblacions més importants són Ribeira, A Pobra do Caramiñal, Boiro, Rianxo, Vilagarcía, Vilanova, Cambados i O Grove, totes elles amb fortes reminiscències mariscadores.

La tradició diu que per aquesta ria (i pel riu Ulla amunt) va ser per on varen arribar les despulles de l'apòstol Sant Jaume el Major, després del seu martiri a Jerusalem l'any 44, abans de quedar dipositades a Compostel·la.

Aquí no entrarem a valorar les seves platges ni el cultiu de la vinya o els productes de l'hort, en aquest article toca centrar-nos en els musclos cultivats en vivers flotants (muscleres) o les cloïsses i escopinyes en extensos bancs de sorra... un paradís pel bon paladar! Les seves característiques geogràfiques propicien una elevada producció de fitoplàncton que facilita la seva famosa riquesa marina.

Conserves 0 550x258


I al rovell de l'ou d'aquest fantàstic escenari (a la mateixa Illa d'Arousa) tenim a Conservas Areoso, un projecte familiar iniciat l'any 1984 amb la depuració i comercialització de marisc fresc. Ja el 1992 ampliaren la seva activitat amb la producció de musclos frescs en les seves pròpies muscleres (cosa que garanteix el millor producte i en el millor moment) i, posteriorment, varen donar un nou pas en crear la fàbrica de conserves.

A la fàbrica de Conservas Areoso només entra producte de primera qualitat i d'origen natural i el treballen de manera artesanal, amb personal altament qualificat que el mima, cosa que fa que ens arribi en òptimes condicions. Disposen del certificat ISO-22000.

Conserves 02 550x412Conserves 03 550x412Conserves 09 550x478

 

A l'hora prevista envoltàvem la taula ben parada amb la lògica expectació. Ens feu els honors Na Ma. JOSÉ GONZÁLEZ, qui ens anava fent els comentaris pertinents sobre els productes que havia escollit perquè sortissin a taula:  escopinyes, navalles en oli d'oliva, musclos, vieires al natural, sardineta i ventresca... tot plegat d'una qualitat excelsa.

L'acompanyament fou un pa artesà (que es rep directament d'un forn d'Argentona) i un pertinent cava Boliart brut rosat (100% pinot noir), que maridava perfectament amb l'objecte del taller.


El temps passà sense ni adonar-nos-en. Havia sortit una segona tongada de llaunes que ja no ens havíem pogut acabar. Com a cloenda teníem pastís, cafè i xopets a discreció.

 

Fou una experiència enriquidora, una ocasió que alguns vàrem saber aprofitar. Altres ho lamentaran quan arribi el moment.

 

 

 

* C/ Aragó, 111 (entre els carrers de Viladomat i Calàbria).
   Telèfon:  93 226 25 77.
   Metro:  Rocafort (L1).
   Bus núms. 109 ‒ H10 ‒ V9.
   Aparcament:  Amores (c/ Aragó, 78-80 ‒just davant‒).

Facebook