La vida és dolça

La Valenciana 347x245

A càrrec de SEVERINO CORTÉS,
de LA VALENCIANA, orxateria centenària de Barcelona.                                 Potser que comencem per estalviar-nos el comentari sobre com n'estava la sala de plena, perquè -afortunadament- ja és ben bé una cosa habitual. És per això, i tenint en compte el limitat aforament de la Sala d'Actes de Golferichs (és el preu que hem de pagar per poder gaudir d'un espai catalogat com a patrimoni arquitectònic de la ciutat), que insistim als nostres socis i simpatitzants que facin la reserva prèvia, d'una manera tan senzilla com pot ser una trucada al 93 323 77 90.

La Valenciana germans 760x1062

 

I si ja ens centrem en aquesta conferència, la primera cosa a dir és que la FAMÍLIA CORTÉS va passar diferents etapes al respecte:  una sorpresa inicial davant la nostra proposta, doncs no hi tenien precedents; certa preocupació, un cop acceptat el repte, per com haurien d'enfocar-ho; i, finalment, l'entusiasme amb que l'han dut a terme. La seqüència lògica ha estat l'èxit absolut assolit amb la xerrada i la posterior degustació. Però anem a pams, tot arribarà.


En el paràgraf anterior ens referim genèricament a la FAMÍLIA CORTÉS i no ho fem perquè sí. Si fou en SEVERINO qui s'adreçà a tots nosaltres, no podem oblidar que en GUILLERMO (el mestre de l'obrador) hi era recolzant-lo. I en les jornades de preparatius no hi faltaren en CARLOS i l'ANA (la pastissera de la família). Per acabar-ho d'adobar, vàrem poder comprovar com el pare de tots ells, el senyor SEVERINO, va participar activament en la intendència de l'acte.

A la imatge (i d'esquerra a dreta):  GUILLERMO, ANA, SEVE i CARLOS CORTÉS.


Abans de començar la conferència, a mida que entraven a la sala, els assistents rebien una molt ben treballada gaseta editada l'any passat per LA VALENCIANA amb motiu del seu primer centenari. Textos aclaridors, imatges evocadores... un encert.

Els inicis, ens deia en SEVERINO, es degueren al torró. A principis del segle XX la gent de Xixona arribava en carros a Barcelona i instal·lava els seus taulells en la zona de la plaça Universitat. Fou la seva besàvia, Na Maria Planelles, una dona d'empenta, qui donà principi a la nissaga. El seu avi va viure dedicat al negoci familiar i el consolidà (morí el 1982). El pare, que ja l'hem esmentat abans, va tenir la bona pensada d'obrir una nova línia de negoci amb la fruita seca. I ara, ja ho hem dit abans també, tots quatre germans continuen treballant d'una manera exemplar, cadascú en la seva àrea.


Però tornem a la història, un privilegi que no és a l'abast de tothom:

- el 1910 el local no es va pensar com a botiga, sinó com a magatzem dels productes que continuaven portant de la terra.

- cap el 1920 s'obrí el negoci d'expedició de gelats a l'estiu i de torrons a l'hivern.

- a la dècada dels anys '40 ja s'orientà cap el bar, amb la seva famosa terrassa.

- al voltant de 1950 s'afegí la pastisseria.

- el 1955 es va començar a repartir orxata a d'altres bars, aprofitant-ho per vendre l'ametlla salada; aquest fou l'origen de PARAMI.

- el 1987 agafaren el nou local d'Aribau,16.

- el 2000 fou l'any del trasllat definitiu al local actual.

La Valenciana pares 760x910


L'obrador, l'ànima de tot plegat, és ben a prop:  al carrer Diputació, 202-204 (entre Aribau i Muntaner).


És en aquesta mateixa adreça on trobem la botiga PARAMI, difícil d'entrar-hi i sortir sense haver comprat res:
fruita seca de tota mena, xocolates amb denominació d'origen, pastissos i torrons... però de tot això potser que en parlem en una altra ocasió, en unes futures JORNADES...


En aquesta imatge podem veure en SEVERINO CORTÉS, pare, amb la seva esposa ELIANE, retratats davant la botiga.

 

Parlem-ne ara de les línies principals de productes que toquen avui en dia.


L'orxata és la reina. Un producte aparentment senzill:  xufa, aigua i sucre. En SEVERINO ens explicà fins i tot com fer-ne a casa. Però a LA VALENCIANA es destaca la seva qualitat artesana, sense pasteuritzar ni liofilitzar ni esterilitzar, es fa durant tot l'any (sobren els dits d'una mà per contar els dies que tanquen).

Ens mostraren un saquet de xufes. Ens explicaren que es tracta d'un rizoma, petit i sec, que es planta cap Abril o Maig i es recull al Setembre, se'l sotmet a tractament i es troba en el seu punt òptim al Juny de l'any següent. A LA VALENCIANA treballen exclusivament la xufa d'Alboraia, la millor valorada arreu.

L'orxata té unes grans propietats digestives i alts continguts minerals. Concretament, la seva aportació de ferro és molt adequada per a les dones embarassades, per a les lactants i pel creixement dels nens. A més es troba indicada per a moltes persones amb intolerància a la lactosa o a la fructosa, perquè no en porta gens ni mica. També se'n produeix sense sucre per a diabètics.


Els gelats són des de fa ja molts anys un altre producte estrella de LA VALENCIANA. Aquí ens tornem a trobar amb les fórmules tradicionals i els productes naturals:  llet, ous, sucre, fruita... També els podem gaudir durant tot l'any.

I cada vegada més, el públic que s'hi acosta va descobrint noves sensacions:  els granissats, els combinats (orxata i gelats)...


La pastisseria ha estat la darrera contribució d'aquesta família a la ciutat. Cal destacar els fartons, un producte típic i idoni per acompanyar l'orxata. Però també pastissos per a tots els gustos i xocolates per als més sibarites.


Hi trobareu molta més informació a la seva pàgina web.

 

Alguns comentaris provinents de l'auditori precediren a l'entrega que el nostre president, en JOAN ROVIRA, feu del diploma acreditatiu de la seva brillant exposició al senyor SEVERINO CORTÉS.

8 02 2011 1 550x4128 02 2011 4 550x412

El final de la conferència significà l'inici de la festa. A les sales d'exposicions de la planta baixa de Golferichs es serviren litres i litres de la ben afamada orxata, acompanyada d'una selecta varietat de torrons. N'hi hagué per a tothom. Qui volia repetia i repetia i repetia. I no ens ho vàrem acabar. Podem assegurar que algun nou client varen fer, possiblement entre aquells que es pensaven que no els hi agradava l'orxata.

El CLUB DE LA BONA TAULA vol agrair i felicitar públicament la FAMÍLIA CORTÉS per aquest regal.

 

Les XIII JORNADES SOBRE TEMES DE GASTRONOMIA I HOSTALERIA segueixen fins arribar al mes de Juny. La xerrada gastronòmica del mes de Febrer quedarà, sense cap dubte, com una fita a la nostra memòria.

Facebook