Cuina vegetariana afrodisíaca: plaer i salut (versió 2018)

8 05 2018 P.Q. 13 347x260 A càrrec de Ma. PILAR IBERN, més coneguda com a GAVINA,
professora de cuina vegetariana creativa saludable.                                        

 


Conseqüència lògica del nostre progressiu assentament al Districte de Les Corts (vegeu:  Trasllat... definitiu?), vàrem decidir-nos a programar una de les nostres tradicionals xerrades gastronòmiques en un dels seus centres cívics. En concret ho vàrem fer al Centre Cívic Joan Oliver “Pere Quart” (en endavant:  C.C. Pere Quart)*. La idea era veure què tal ens anava amb l'experiència.

El C.C. Pere Quart és un centre municipal inaugurat el Maig de 1999 i dedicat a la difusió cultural al Districte de Les Corts. L'any 2015 van guanyar 900 metres quadrats més en aixecar-se una segona planta, on justament s'ubica una sala diàfana apta per a conferències com la nostra i una cuina totalment equipada (on ja hem dut a terme un Nou taller gastronòmic:  el gin-tònic).

8 05 2018 P.Q. 07 550x412

 

I vàrem voler presentar-nos d'una manera ben lluïda.


Feia ja més de sis anys (tempus fugit que deien els antics) que havíem tingut el plaer de conèixer na Ma. PILAR IBERN (GAVINA) quan ens presentà a Golferichs el seu guardonat llibre Las 69 recetas más afrodisíacas de la cocina (vegeu:  Cuina vegetariana afrodisíaca:  plaer i salut). Ens deixà una petja inesborrable. No fou gens casualitat, encara no un any després vàrem tornar a aprofitar-nos de la seva bonhomia i la tinguérem parlant-nos dels Regals de la terra i el mar a la nostra taula. Enguany li vàrem demanar repetir la proposta que tant èxit havia tingut a Golferichs... ja dèiem que volíem lluir-nos.

Però no vàrem reeixir pel que fa a la convocatòria. Només una quarantena d'assistents (xifra que consideraríem baixa a Golferichs) i quasi la meitat d'ells eren socis del Club, atrets per la novetat de l'espai. No fórem correspostos per gaires usuaris del C.C. Pere Quart. Caldrà reflexionar-hi.


Fetes les oportunes presentacions ‒calia explicar qui som i què fem a l'audiència local‒ prengué la paraula l'estimada GAVINA. Som-hi, doncs, amb la corresponent ressenya.

D'inici va diferenciar entre Afrodita (deessa de l'amor) i Eros (amb connotacions més de caire sexual). Si bé la sexualitat és bona pel nostre desenvolupament personal, ella va voler centrar-se en l'amor, començant per estimar-nos a nosaltres mateixos i cuidar-nos.

Tot seguit ens va fer partícips de la seva història personal de superació (allò de la fibromiàlgia, que trobareu explicat com cal en la ressenya de la seva primera col·laboració amb el Club) i es confessà inspirada per les medicines i filosofies tradicionals (xinesa, ayurvèdica...), però de manera eclèctica, sense radicalismes.

Justament pel fet que teniu a disposar la ressenya anterior, en aquesta no aprofundirem tant. Lògicament havia de parlar-nos de la conveniència d'emprar les espècies que, gràcies als seus components alcalins, afavoreixen el ronyó (i de retruc els òrgans genitals) i la circulació de la sang (cosa que potencia la libido).

8 05 2018 P.Q. 08 550x412


A partir d'aquí la sessió es convertí en un fluid diàleg amb els assistents, a preguntes i comentaris dels quals varen anar sortint temes diversos:

- els hidrats de carboni ens són necessaris, l'arròs ens els
  aporta; millor l'integral, ja que el refinat perd vitamina B.

- les verdures (espàrrecs, nabius, fruits vermells) són
  importants per l'àcid fòlic, la vitamina C i la serotonina (amb
  els seus precursors, els triptòfans).

- dels cereals en destacà la civada.

- els fruits secs (com els anous) són molt convenients a
  l'hivern.

- mentre que a l'estiu ens recomana fruita com el mango, per
  la fibra i la vitamina C.

- abans de l'àpat la taronja ens ajudarà (per allò de la
  fermentació), la poma va millor després.

- un consell és bullir els llegums (com ara els cigrons, rics en
  triptòfans) amb comí.

- les proteïnes les podem obtenir dels ous, el tofu, el seitan o els bolets (aquí compte amb l'àcid úric).

- deliciosa resulta una quiche amb gírgoles o espàrrecs o...

- és important cuidar les textures (cruixent, cremós) o els sabors (dolç, salat, àcid), no hem d'avorrir el nostre cervell.

- les llets vegetals són idònies pel nostre organisme.

- el bolet xiitake és antiinflamatori, a més d'altres moltíssimes propietats.


La PILAR va obrir uns minuts de reflexió, amb comentaris adients. Un de fonamental, si volem enamorar hem d'esforçar-nos:  ambientació (música, flors)... ens va recomanar algunes pel·lícules (les mateixes que el 2012). I per una nit “especial”, remolatxa i alvocat (sabíeu que ahuacatl significa testicle en tolteca?).

El que mengem ens pot fer emmalaltir o sanar, per això és tan important ensenyar a cuinar als nens. Hem de cuinar amb amor, perquè menjar és un acte sagrat. Sempre hem d'escollir el producte de proximitat, l'envasat ha perdut vitalitat. No és qüestió de ser enemics de les hamburgueses, sinó de fer-les amb carns ecològiques. Tampoc cal renunciar al quètxup, però sí que el podem preparar sense sucre.


Unes quantes qüestions més sorgides al temps que s'anaven tastant les delicadeses que la pròpia GAVINA i els seus ajudants ens havien preparat allà mateix:

- s'ha d'anar amb compte amb els picants, no féssim malbé els ronyons.

- la canyella és femenina, el gingebre és masculí.

- la cúrcuma és un dels seus ingredients favorits:  amb oli, iogurt, ous o llenties. La seva proporció amb el pebre és de quatre per un.

- “la menta fa la dona valenta” diu la dita, el cert és que va bé pel fetge i tonifica.

- en el període de la menstruació, herbes com la sàlvia i l'artemisa són remeieres.

8 05 2018 P.Q. 19 550x4128 05 2018 P.Q. 21 550x412

Només ens queda referir allò que vàrem fruir gràcies a la gentilesa de la nostra amiga:

1- la sobrassada infernal (feta amb productes vegetals).

2- un pastís amb sucre de coco (d'absorció lenta) o
    un pastís suau de xocolata (sense gluten).

3- el seu famós còctel seductor, fet suc de taronja i cava, més la tríada (canyella, gingebre i cardamom).

 

Realment fou un vespre molt i molt agradable. Gràcies GAVINA, sempre tindràs la nostra estima.

 

 

* C/ Comandant Benítez, 6
   Metro:  Les Corts (L3) o Badal (L5).
   Bus núms. 54 ‒ 70 ‒ H8 ‒ H10 ‒ V3.

Facebook