Dugu Kamalemba (el faldiller)

Oumou Sangaré 0 347x361

Aquesta és una cançó sobre la poligàmia.                                                                        OUMOU SANGARÉ
neix a Bamako (Mali) el 21 de Febrer de 1968. És una compositora i cantant coneguda pel sobrenom de l'ocell cantaire de Wasulu, regió d'on prové la seva família i que dóna nom a un gènere musical.

La seva mare ja cantava al seu poble, en festes de noces i batejos. La petita OUMOU la acompanyava. Quan només tenia dos anys, el seu pare es va casar per segona vegada i va abandonar-les a ella i a sa mare embarassada. Des de llavors ja va quedar impactada enfront la poligàmia.

Ara és una gran lluitadora per l'alliberament de la dona a la seva societat.

El text que segueix és de la pròpia OUMOU i ataca uns dels pilars on es basteix la tradició musulmana:

 

DUGU KAMALEMBA  (el faldiller)


Aquesta és una cançó sobre la poligàmia.

Sovint els homes que prenen més d'una esposa són uns faldillers. Miren de seduir tot allò que dugui faldilles. Aquesta és la meva primera crítica sobre la poligàmia.

Ai, jovenetes de Mali! Oumou Sangare us saluda. Escolteu atentament el que tinc per dir-vos, cuideu-vos dels faldillers, ells us pretendran amb les paraules més dolces del món.

A Mali, la primera esposa és normalment escollida amb la finalitat d'extendre la família. Així doncs, ell li dirà:  “la meva primera esposa, tu ets ma germana!, fins i tot si prenc una segona esposa tu ets la millor, perquè nosaltres som iguals, nosaltres som de la mateixa sang”.

Llavors ell porta una segona esposa a la llar i li diu:  “tu ets la meva favorita, perquè tu em dónes magnífics fills. La primera em fou imposada per la família, però tu ets la meva pròpia elecció”.

Y després es casa amb una tercera esposa i a aquesta nova li diu:  “tu ets la afortunada en aquesta gran llar. La primera esposa em fou imposada per la força, amb la segona va passar gairebé el mateix, però tu ets la que veritablemnet jo estimo”. I així la tercera esposa queda convençuda de que ella és la favorita.

Bé, ara hi ha tres esposes a la casa. En aquest moment ell es casa per quarta vegada i a ella li diu:  “tu ets en veritat la última, i la millor. Les altres són velles ara, tu ets la més jove i és per això que ja no em tornaré a casar”.

Naturalment que això és veritat, ja que només pot tenir quatre esposes segons la llei musulmana. Aixi doncs, la quarta esposa pensa que ella és la millor.

D'aquesta manera les quatre dones sempre discuteixen per asumptes trivials i el faldiller s'obre camí a la llar per damunt de totes elles.

Diu la tornada:  “Ell em sedueix, ell em sedueix, fins el punt que tota la resta queda fora del meu pensament, que és tot per a ell, oh, el faldiller te el dó de la seducció!”.

 

Aquí podeu escoltar la cançó.

 

Pensem que això està dit per una dona i pensem on està dit.

Cal ser valenta per fer-ho.

I més si considerem que és una cantant molt escoltada al seu país i que les seves paraules arriben a les capes més populars, no debades edita els seus treballs discogràfis en l'humil suport de la “cassette” per facilitar-ne l'accés dels seus seguidors.


El 16 d'Octubre de 2003, OUMOU SANGARE fou anomenada Ambaixadora de Bona Voluntat de la O.N.U.

Oumou Sangaré 1 550x385 

 

Discografia


Moussolou           
(1990)

Ko Sira                (1993)

Worotan              (1996)

Oumou                (2003)

Seya                   (2009)

Kounadia             (2012)

Facebook