Refranys barcelonins

Refranys barcelonins 0 347x260  Heus aquí alguns dels refranys referits a la ciutat, la gent, els costums
i la història de Barcelona.                                                                        Tots n'hem sentit de refranys, fins i tot en fem servir algun que altre. Heus aquí alguns dels refranys referits a la ciutat, la gent, els costums i la història de Barcelona.

 

El més conegut de tots:

Barcelona és bona si la bossa sona és una expressió atribuïda als comerciants italians, concretament als pisans, els quals deien que Barcelona era bona si aconseguien vendre la seva terrissa.

Els genovesos, però, acabaven la dita amb
tant si sona com si no sona, Barcelona sempre és bona.

Refranys barcelonins 1 550x342

 


Aquest tampoc es queda enrere en popularitat:

Roda el món i torna al Born expressa l'esperit comercial i aventurer dels barcelonins i el paper cabdal que tenia el Born com a centre del comerç.

 

 

Anar-se'n a Can Pistraus vol dir acabar malament alguna cosa.

Pel que sembla, Can Pistraus era un bordell situat a Montjuïc.

 

 

Ser a la quinta forca és ser en un indret llunyà i inhòspit.

Barcelona tenia cinc forques d'ajusticiament des de temps dels romans i eren situades a la vora dels camins d'entrada i sortida de la ciutat a fi de servir d'exemple i d'escarni.

La quinta forca estava prop de Sant Andreu, al conegut com a puig de Les Forques.

 

 

Semblar Can Seixanta significa quelcom desendreçat.

Es referia a una antiga fàbrica tèxtil del carrer Riereta i té vàries interpretacions:  l'una diu que l'amo del terreny, abans de tenir-hi la fàbrica, s'entossudia a vendre les seves cebes a seixanta; una altre és referida també al mateix personatge, que presumia de tenir seixanta fills; però potser la més fiable és la que deia que els seixanta obrers de la fàbrica feien cadascú l'horari que volien i no hi havia cap ordre ni concert en els afers laborals.

Refranys barcelonins 2 550x414

 

 

Alt com un San Pau es refereix a una persona de certa corpulència, la que necessitava tenir qui representés la figura de Sant Pau a la processó del Corpus, doncs havia de portar una espasa grossa i pesant.

 

 

Caixa o faixa fou una expressió dita per Prim quan era coronel.

La frase sencera és "caixa o faixa, i si voleu guerra, guerra tindrem”, volent dir que guanyaria la faixa de general o la caixa on l'enterrarien.

 

 

Alça Manela! indica un fet picant i divertit i es diu en record de Manela Perea, una ballarina molt popular caps els anys 1860 i 1870.

 

 

L'Any de la Picor ens porta a la Barcelona de 1471, quan hi va haver una gran plaga de puces.

 

 

Trobareu aquest i molts més al REFRANYER BARCELONÍ de JOAN AMADES (Barcelona, 1890-1959).

Facebook