Els colors del Barça: l'origen

Colors Barça 0 347x231  Una nova aportació a les teories que circulen sobre els orígens d'aquests colors. És indubtable que els colors blau i grana són un dels símbols identificadors del F.C.Barcelona més coneguts arreu del Món.

D'altres clubs tenen uns colors l'origen dels quals és ben conegut (sigui la tela dels matalassos, siguin els colors d'una bandera regional). Alguns, fins i tot, fan els fatxendes amb un color que, si be tècnicament és la suma de tots, la percepció visual és que no n'és cap de color, que és insuls i avorrit, tal i com era abans la roba interior d'home.

Però anem al fons del tema que ens ocupa aquí:  quin és l'origen dels colors del Barça?

N'hi ha teories per a tots els gustos. Algunes ja se sap hores d'ara que no són certes, mentre que d'altres mai es podrà confirmar o negar la seva autenticitat pel fet de raure en la vida privada d'aquells pioners de fa ja més de cent anys. Recomanem la lectura dels articles publicats al respecte a la web oficial del F.C.Barcelona:  1899-09. Naixement i supervivència i Els colors.

Colors Barça 1 598x337

 

Nosaltres volem afegir-ne una altra d'hipòtesi:  el colors blau-grana varen ser inspirats per la talla romànica (segle XII) coneguda com a Majestat Batlló.


Vegeu-ne el detall. La evidència és ben patent.

 


Fins i tot algun agosarat ha arribat a escriure que Crist fou crucificat per dur el colors del Barça. Si els que manaven llavors ja eren com els que manen ara (cosa totalment versemblant), ja podria ser ben cert, ja.

 

Colors Barça 2 399x357Colors Barça 3 400x399


Nosaltres no anirem tan lluny, però no descartem que aquesta meravella de l'art religiós fos tallada per un antic membre d'una de les penyes que hi ha a Olot (la Penya Barcelonista d'Olot i Comarca o la Penya Blaugrana Almogàvers Garrotxins), ja que d'aquells contrades procedeix.

Des d'ara i aquí demanem als historiadors una recerca seriosa ens els arxius de les dites penyes.

Colors Barça 4 1000x1262

A manera de disculpa per la irreverència manifesta dels nostres comentaris, acabarem recomanant d'allò més una visita a les col·leccions romànica i gòtica exposades al Museu Nacional d'Art de Catalunya, situat al peu de la muntanya de Montjuïc, a Barcelona.

Facebook