Piràmide de l'alimentació saludable

Piràmide alimentació 0 347x289  Sovint els nostres conferenciants a les xerrades gastronòmiques ens parlen de l'importància d'una alimentació saludable i ens insisteixen en els seus beneficis. 
 
Per això hem volgut reproduir aquí íntegre l'article aparegut en el número de Desembre de 2010 de DONAR, la Revista dels donants, publicada pel Departament de Comunicació i imatge del Banc de Sang i Teixits de Barcelona.

 


UNA ALIMENTACIÓ SALUDABLE AL LLARG DE LA VIDA


L'alimentació és un dels factors més determinants de l'estat de salut.. Seguir, doncs, un model d'alimentació equilibrada i saludable suposa proporcionar a l'organisme elements primordials per mantenir un bon estat nutricional i disminuir així el risc de presentar un bon nombre de malalties. Durant el procés d'envelliment, l'alimentació adquireix una importància decisiva, ja que els nutrients que s'ingereixen intervenen sobre diversos factors que regulen els canvis que el cos experimenta en aquesta etapa de la vida. D'aquesta manera, la diferència entre un envelliment actiu i saludable i un de condicionat per un major grau de dependència o incapacitat pot estar en el model alimentari triat.

Una alimentació saludable és la que ens proporciona tots aquells nutrients i energia que el nostre cos necessita cada dia. Si bé en el cas de les persones grans aquests requeriments solen ser inferiors als de les persones joves, cal tenir molt present que, pel fet de menjar globalment menys quantitat d'aliments, s'ha de tenir assegurada una adequada variabilitat. Aquest és un concepte que queda perfectament recollit a la piràmide de l'alimentació saludable. En aquest sentit, cal evitar les dietes basades en pocs aliments i tenir molt en compte que a la dieta quotidiana hi figurin aliments dels diferents grups.

Piràmide alimentació 1 1120x780

· Lactis, que són la principal font de calci i aporten proteïnes i vitamines de diferents tipus. En aquesta família d'aliments s'inclouen la llet, els formatges, els iogurts i els productes fermentats en general. La composició nutricional és la mateixa en els productes desnatats que en la dels sencers, a excepció del contingut en greix.

· Farinacis, és a dir, cereals i derivats com l'arròs, farina de blat, pa, pasta, etc. Són rics en hidrats de carboni i no contenen greixos.

· Carns, peixos i ous, que són la principal font de proteïnes, molt important per a les persones grans. A més, constitueixen la principal font de ferro i contenen altres minerals i diferents vitamines. Cal anar-los combinant buscant una alternança equitativa en el seu consum.

· Fruites. Consumir-ne diàriament és essencial, ja que aporten vitamines, sals minerals i fibra.

· Verdures i hortalisses. També cal consumir-les a diari per raons molt similars a les de les fruites, si bé, aquests aliments són menys rics en sucres.

· Olis i fruites seques. Cal fer esment a l'oli d'oliva, que hauria de ser l'opció prioritària, sempre que sigui possible, tant per amanir com per cuinar. La fruita seca és una font de greixos saludables, així com de minerals, vitamines i fibra.

Finalment, no es pot passar per alt la importància d'una bona hidratació. Cal que es beguin líquids (aigua, sucs, infusions, brous...) al llarg del dia, ja que l'aigua és per al cos tant o més important que els propis aliments.

 

I, per la nostra part i com a mena d'agraïment pel manllevament dut a terme, volem acabar aquest valuós article encoratjant-vos a fer-vos donants de sang. És un petit gest, indolor, que contribueix a salvar vides i possibilita la realització d'operacions quirúrgiques i de tractaments a malalts crònics.

En aquest enllaç trobareu on poder fer-ho còmodament, amb horaris amplis:  http://www.donarsang.gencat.cat/on-puc-donar-sang/

Facebook