Cuines del Món: LA BRETANYA

Ty bihan 347x234

Primer cicle trimestral de dinars:  CUINES DEL MÓN.                                                    A l'igual que férem amb la ressenya de la primera escala d'aquest nou cicle de dinars (PORTUGAL: Restaurant LISBOA), avant-posem també el comentari d'aquesta jornada a l'article on es convocava setmanes enrere. De fet, tenim la idea de mantenir aquest format en aquesta mena d'activitats, doncs consideren que és ben oportú que es puguin saber coses que en l'article inicial s'expliquen, com ara les referències al país “visitat”, els detalls del restaurant triat o el menú degustat.


La nova proposta d'enguany del Club s'està consolidant. Tornàrem a ser una trentena d'amics a taula i s'ha de dir que no exactament els mateixos de l'anterior dinar, doncs les circumstàncies o els gustos personals varien. Això ens dona una molt interessant massa crítica de participants habituals.

Justament el nombre de comensals tenia una mica esverada a la mestressa, l'amiga MONTSE, que, tot i que va obrir exclusivament el seu local per a nosaltres, no n'esperava més enllà de les vint persones. El problema no havia de ser d'espai, que fou distribuït en tres grans taules on ens hi sentirem ben còmodes; sinó del tipus de menjar, que s'havia d'anar fent gairebé individualment i servint-lo l'un darrera l'altre.


Tot va anar, és clar, de primera. L'ambient relaxat i amable hi va contribuir, però la qualitat i la varietat dels plats que anaven arribant a taula, molts d'ells desconeguts per la gran majoria de nosaltres, feu la resta.

Es fa difícil destacar-ne cap (cadascú tindrà el seu favorit, potser), en canvi és de justícia fer una al·lusió a la beguda:  una refrescant sidra bretona ben diferent de les sidres conegudes per aquí.

En resum, hem acomplert l'objectiu del “viatge”, que no era altre que conèixer en companyia d'amics la cuina d'aquest bell país, la Bretanya. S'ha de precisar que ens referim a la cuina de l'interior de la Bretanya, a la costa ens expliquen que destaca el marisc, lògicament.


Comentaris de tota mena, alguns referits a la ja prevista tercera escala (l'Argentina), foren el preludi dels comiats cordials.

 

Fora de programa, uns quants socis arrodonírem la jornada amb l'assistència a la presentació del nou llibre de la nostra bona amiga REMEI RIBAS “l'Àvia Remei”, titulat Les millors postres de l'Àvia Remei, i que es dugué a terme al vespre a la Llibreria Bertrand. Com era d'esperar, fou una estona d'allò més divertida i alhora instructiva.

Tinguérem l'ocasió de felicitar personalment el seu editor, en JORDI FERRÉ, nou president de l'Associació d'Editors en Llengua Catalana... i també de tastar-ne alguna, de postres, amb la corresponen copeta de cava.

 

 

◊            ◊            ◊

 

 

Ty bihan la Bretanya 550x366

La nostra segona escala d'aquest viatge gastronòmic ens acostarà a un país prou desconegut a casa nostra:

la Bretanya, nació europea d'origen cèltic, coneguda en temps dels romans com a Armòrica, formant part de la seva província d'Aquitània.

 

I precisament per esmenar aquest desconeixement us volem descobrir el lloc adequat a Barcelona.

El TY BIHAN no és només un restaurant, és un espai dedicat a la gastronomia i a la cultura bretones, on en una ambientació única, s'ens ofereix música en viu, es pot practicar francès, veure-hi exposades obres de joves artistes locals o consultar tot tipus de material relatiu a aquesta bonica regió del nord-oest de l'estat francès... i, naturalment, una cuina exquisida, basada en el producte de qualitat i fet al moment.

Ty bihan interior 550x377


Si ens centrem en l'aspecte gastronòmic, hem de fer notar que de la cuina bretona ens ha arribat una especialitat que s'ha fet molt popular:  les crêpes (si són salades, allà n'hi diuen galettes).


Però el TY BIHAN (“casa petita”, en bretó) ens ofereix molt més que això, aneu salivant amb el menú de degustació que gaudirem: 

- Amanida bretona (paté popular, pera i gèrmens de soja amb
  vinagreta balsàmica).

- Galette completa, amb formatge emmental, ou, pernil dolç i
  ceba.
  Blini de pollastre a la crema de mostassa.
  Blini de tonyina amb panses.

- Blinis dolços per postres.

- Aperitiu bretó i sidra. Més cafè o tallat i aigües.

 

 

 

PROGRAMA

- Ens trobarem directament en el restaurant a les 14 hores del dimarts, 29 de Març.

- Adreça:  Passatge de Lluís Pellicer,13 (entre els carrers de Casanova i Muntaner, per sota de la Av.Diagonal)*.

- Telèfon (per qualsevol incidència):   93 410 90 02.

- El preu tancat pel menú de degustació és de 24 euros per persona.

- L'espai és limitat, per la qual cosa és imprescindible la inscripció prèvia, mitjançant l'ingrés de l'import corresponent a qualsevol
  oficina de “la Caixa”, compte número 2100-1394-20-0200046148, fent constar el vostre nom, com a més tard el divendres, dia 25
  de Març.

 

I com sempre diem:  animeu-vos i veniu acompanyats d'amics i familiars!

 

 

* Metro L5 (Hospital Clínic).
   Bus núms. 6 - 7 - 14 - 27 - 33 - 34 - 54 - 58 - 64 - 66 - 67 - 68.

 

 

 ?            ?            ?

 

 

La MONTSE ens ha comunicat el canvi d'imatge i de nom del seu espai bretó (ja sabeu que no és tan sols un restaurant). Aquest és l'actual logotip:

Ty bihan canvi de nom 1100x323

la resta (qualitat en els productes i en el servei, l'ambient acollidor, la decoració acurada, etc.) roman invariada.

Facebook