Cuines del Món: EL TIBET

Kailash 347x231

Segon cicle trimestral de dinars:  CUINES DEL MÓN.                                          
Mantenim el costum d'avant-posar la ressenya d'aquesta activitat i deixar publicat l'article inicial destinat a la secció Agenda, tal i com ja vàrem fer amb PORTUGAL i amb LA BRETANYA, perquè en ell s'expliquen coses del país “visitat”, així com del restaurant escollit, i es detalla el menú que vàrem poder fruir en tots aquests casos.
 
Hem d'insistir en que aquesta proposta del Club ja ha fet consolidar un grup bastant estable (i prou nombrós) d'amics que ens reunim per descobrir i compartir nous sabors, noves experiències gastronòmiques.
 
El KAILASH és un restaurant de caire familiar, amb un ambient molt acollidor. Les persones que ens varen atendre, amb la seva mestressa -LHAMO és el seu nom transcrit al nostre alfabet- al capdavant, ho feren amb una amabilitat gens embafadora, d'una manera natural i sincerament contents de la nostra visita. Gràcies, moltes gràcies, de tot cor.
 
El dinar va transcórrer amb gran fluïdesa i la relaxació semblava encomanadissa. Qualsevol consulta -i en van ser vàries i diverses- era ràpidament resposta i acompanyada d'un somriure gens forçat.Mantenim el costum d'avant-posar la ressenya d'aquesta activitat i deixar publicat l'article inicial destinat a la secció Agenda, tal i com ja vàrem fer amb PORTUGAL i amb LA BRETANYA, perquè en ell s'expliquen coses del país “visitat”, així com del restaurant escollit, i es detalla el menú que vàrem poder fruir en tots aquests casos.

Hem d'insistir en que aquesta proposta del Club ja ha fet consolidar un grup bastant estable (i prou nombrós) d'amics que ens reunim per descobrir i compartir nous sabors, noves experiències gastronòmiques.

 

El KAILASH és un restaurant de caire familiar, amb un ambient molt acollidor. Les persones que ens varen atendre, amb la seva mestressa -LHAMO és el seu nom transcrit al nostre alfabet- al capdavant, ho feren amb una amabilitat gens embafadora, d'una manera natural i sincerament contents de la nostra visita. Gràcies, moltes gràcies, de tot cor.


El dinar va transcórrer amb gran fluïdesa i la relaxació semblava encomanadissa. Qualsevol consulta -i en van ser vàries i diverses- era ràpidament resposta i acompanyada d'un somriure gens forçat.

Tibet 01 550x412Tibet 03 550x412

És de justícia subratllar que la novetat de les viandes no va fer més que magnificar el plaer del seu bon gust. Tot, des d'un senzill aperitiu, passant per la deliciosa sopa i el plat fort, fins el batut per postres, va resultar de bon grat al paladar dels assistents. Menció específica pel Plat Tibet, un luxe de degustació tibetana.

Una altra escala complerta en el nostre viatge culinari arreu del Món. Aquesta vegada hem reeixit a arribar al seu sostre... i sense passar gens ni mica de fred.


Tanquem aquest recordatori amb una imatge respectuosa del DALAI LAMA, la presència espiritual del qual es fa sentir en aquest indret tibetà a Barcelona.

Tibet 14 1100x825 

◊            ◊            ◊

 

 

Ens retrobem ara en el Segon cicle trimestral de dinars:  CUINES DEL MÓN, i aquesta vegada ens en anem ben lluny:  al altiplà -entre 3.000 i 4.000 metres sobre el nivell del mar- situat al nord de la serralada de l'Himalàia, al Tibet.

El Tibet és un país d'una història mil·lenària, que en la actualitat està dominat pel seu poderós veí, la Xina, amb el seu govern a l'exili (el XIV Dalai Lama) i amb fortes prohibicions sobre la seva cultura (religió, idioma...). El genocidi cultural es sustenta en una aclaparadora entrada d'immigració procedent de les zones més empobrides de la Xina. És probable que més d'un hi vegi paral·lelismes amb una altra situació ben propera i coneguda.

Amb el paràgraf anterior hem volgut deixar ben clar que no anem a dinar al típic “restaurant xinés”, ans al contrari, anem a dinar a la seva antítesi conceptual.


El KAILASH és el primer restaurant tibetà establert a Espanya i neix com a projecte de la comunitat tibetana a Catalunya.

Pren el nom d'una muntanya sagrada tant pels hinduistes com pels budistes. És on neixen tres dels rius més grans d'Àsia:  l'Indo, el Sutlej i el Brahmaputra.

Kailash muntanya 1100x322

S'hi fan pelegrinatges anualment (prohibits pels xinesos entre 1950 i 1979), amb tota una varietat de rituals; però mai ha estat escalada, per respecte a les creences locals, que hi veuen la puresa en la seva blancor. És la única muntanya important de tota la serralada que no ho ha estat.

 

Però tornem al restaurant barceloní, on veurem una decoració a base de serrells de banderoles que simbolitzen el cel, la terra, l'aigua, l'aire i el foc. També hi ha un petit altar dedicat al DALAI LAMA, amb ofrenes d'espelmes, banderetes tibetanes i mantres.

Kailash interior 1100x825

La gastronomia tibetana, com és d'esperar, és un reflex del seu paisatge. Hi destaquen les sopes i els tés, fan moltes varietats de pa, no tenen mar (ni peixos), aprofiten d'allò més els vegetals que els dóna la terra, no mengen animals petits (tipus gambes), les receptes són força calòriques..., però no en parlem més i anem a tastar-la.

 

Aquest és el menú que ens tenen preparat:

- Tsel-Thang (sopa de verdura).

- Plat Tibet, que és un plat combinat de degustació amb arròs basmati, pollastre, brots de bambú al curri, empanades farcides de
  verdures i pasta fregida, pokora (barreja de verdures cuinades amb oli) i sha momo (empanades de carn al vapor).

- Lassi (batut dolç de iogurt).

- Beguda. Cafè o té (diverses varietats).

 

És de justícia afegir que el KAILASH és un restaurant recomanat per la Guia Què fem? editada per La Vanguardia.

No ho dubteu i veniu a conèixer la cuina del sostre del Món!

 

 

 

PROGRAMA


- Ens trobarem directament en el restaurant a les 14 hores del dimecres, 16 de Novembre.

- Adreça:  carrer de Xifré, núm. 100 (cantonada c/ Freser)*.

- Telèfon (per qualsevol incidència):   93 433 07 66.

- El preu, tot inclòs, és de 24 euros per persona.

- Cal la inscripció prèvia, mitjançant l'ingrés corresponent a qualsevol oficina de “la Caixa”, compte número 2100-3203-27-
  2200496182, amb indicació del vostre nom, com a més tard el divendres anterior, 11 de Novembre.

 

 

* Metro L2 (Encants) i L5 (Hospital de Sant Pau o Camp de l'Arpa).
   Bus núms. 15 - 19 - 20 - 35 - 45 - 47 - 50 - 51.

Facebook