Cuines del Món: GRÈCIA

Dionisos 347x347

Quart cicle trimestral de dinars:  CUINES DEL MÓN.                                                             



Doncs no, no ens vàrem atansar a manera de thíasos, que és una comitiva extàtica de Dionisos, tot i que entre nosaltres eren majoria les Mènades. Cadascú va arribar pel seu compte al restaurant DIONISOS. Això sí, a l'hora prevista ja érem tots a taula.

Entre les habituals mostres de companyonia i d'amistat, ens disposàrem a adelitar-nos amb les menges gregues. Per a molts fou una altra escala viatgera de descobriment, però d'altres ja hi havien estat a Grècia i els seus comentaris ens serviren de referència; val a dir que tots foren elogiosos en relació al paladar i a la qualitat del que anàvem tastant.

Grècia 03 550x412Grècia 04 550x412

L'àmplia mostra d'entrants ens va deixar ben a gust. El segon plat fou divers, però tots els comentaris foren coincidents en l'encert de l'elecció, la qual cosa ha de significar forçosament que tant el xiphias com la moussaka o el gyros –sense ànim de ser exhaustius– eren ben cuinats. 


En relació a Dionisos i el vi, destacar que a taula podíem escollir en tot moment entre blanc, negre i retsina (tots tres procedents de Grècia), de manera que en poguérem apreciar les semblances i les diferències entre ells i amb els nostres. Un excel·lent exercici de maridatge.

 

I cal parlar del cuiner. És el català JORDI TUBERT, és co-propietari del local, i va viure i treballar molts anys a Grècia, cosa que li permet ser un més que correcte “cuiner grec”. A banda, el seu tracte amb nosaltres fou exquisit. 

 

Òbviament que ja tenim una altre troballa al sarró. Més d'un hi tornarà. Ara ja sabem on gaudir de Grècia a Barcelona.

 

 

◊            ◊            ◊

 

 

Per començar el quart cicle Cuines del Món ens n'anirem als orígens de la nostra civilització, a Grècia.

La gastronomia grega és -lògicament- mediterrània, tot i que ha rebut i assimilat influències de l'Orient Mitjà i dels Balcans. L'ingredient més característic és l'oli d'oliva. Tanmateix el vi hi té el seu punt de difusió decisiu.


No ens hem pogut estar de reproduir dues obres d'art relatives al déu del vi (ensems patró de l'agricultura i del teatre):  Dionisos.

Dionisos clàssic 550x644Dionisos Caravaggio 550x652

   Grècia clàssica (segle VIè. a.C.)                                                               Caravaggio (c. 1598)         

Dionisos interior 550x309

 

Així doncs, no és per casualitat que fou aquest el nom triat fa 20 anys per Ioannis Golias per obrir el seu primer restaurant (al c/ Urgell).

L'objectiu d'aquest emprenedor grec era que des d'aquí poguéssim conèixer la seva terra mitjançant el paladar.

I com és aquest precisament el nostre objectiu, què millor que atansar-nos a un dels seus locals, a manera de thíasos. Hem escollit el del carrer Aribau per la seva ubicació i també per la seva capacitat d'encabir-nos-hi.

A l'igual que la resta, està decorat “a la grega”, amb materials i mobiliari arribats directament des del seu país de procedència.

Si voleu saber-ne més, aquí teniu l'enllaç a la seva pàgina web

 

Hem acordat un menú degustació molt complet. 


Els entrants (un ampli ventall de plats) són per compartir:

- Amanida grega (tomàquet, pebrots, cogombre, olives i feta)

- Tyropitakia (milfulles farcit amb una varietat de formatges grecs)

- Spanakokitapia (milfulles farcit amb espinacs i formatge feta)

- Pikilia, assortiment d'entrants grecs:
  · hoummous (crema de cigrons)
  · taramosalata (crema de bacallà)
  · dolmadakia (fulles de parra farcides d'arròs i carn)
  · falafel (croqueta de cigrons)
  · tzatziki (crema de iogurt)
  · melitzanosalata (crema d'albergínia)
  · formatge feta

Dionisos Spanakopitakia 550x367Dionisos Dolmadakia 550x412

Pel plat principal ens donen múltiples i diverses opcions (serà difícil decidir la preferida per cadascú):

- Xiphias (pintxo de peix espasa amb patates)

- Moussaka (capes d'albergínia, patates i carn picada, gratinat amb beixamel)

- Imam (albergínia farcida de verdures)

- Giouvetsi (pasta grega amb vedella en salsa de tomàquet gratinada amb feta)

- Gyros (carn de porc rostida amb guarnició i tzatziki)

- Bifteki gemisto (hamburguesa a l'estil grec, farcida amb feta i tomàquet)

Dionisos Moussaka 550x434Dionisos Gyros 550x405

Tindrem una pikilia (varietat) de postres grecs.


La beguda serà vi (blanc, negre o retsina), cervesa, refrescos i aigua.


S'inclou cafè, tes o infusions.

 

 

 

PROGRAMA


- Ens trobarem directament en el restaurant a les 14 hores del dimarts, 3 de Desembre.

- Adreça: carrer d'Aribau, núm. 50 (entre els carres de Consell de Cent i d'Aragó)*.

- Telèfon (per qualsevol incidència): 93 323 55 86.

- El preu és de 24 euros per persona.

- Cal la inscripció prèvia, mitjançant l'ingrés corresponent a qualsevol oficina de "la Caixa", compte número 2100-3203-27-
  2200496182, amb indicació del vostre nom, com a més tard el divendres anterior, 29 de Novembre.

 

Honorarem als déus ancestrals!

 

 

* Metro:  Universitat (L1 i L2)
   Bus núms. 54 - 58 - 63 - 64 - 66 - 67 - 68.
   Aparcament:  c/ Aragó, 208 (Aramunt, tot just tombar).

Facebook