Cuines del Món: LÍBAN
|
Cinquè cicle trimestral de dinars: CUINES DEL MÓN. |
Tretze. Aquest ha estat el tretzè país que hem “visitat”. I no hem patit aquest “mal número”, no; ans al contrari. Ara ens explicarem.
Fet i fet, la crònica d'aquesta activitat ha de començar fent referència al senyor MIGUEL KATIB, de qui ja en parlàvem quan la anunciàvem (vegeu-ho més a baix). Doncs s'esdevingué que va canviar la seva rutina ‒a migdia acostuma a trobar-se al restaurant primigeni del carrer Santaló‒ i va fer-se present al del carrer València per rebre'ns i conèixer-nos.
Ens sentírem afalagats.
Al moment de les salutacions ens va posar en un compromís, demanant-nos quina de les escales ja realitzades ens havia estat més plaent. No tenim resposta, sincerament. Cadascú haurà gaudit més o menys de l'una o l'altra depenent dels seus gustos personals, però de totes n'hem sortit satisfets i de totes hem après. I més d'un (i de dos) ha repetit després pel seu compte, acompanyat d'altres amics o familiars, algun dels restaurants descoberts en aquest llarg viatge.
Ara bé, ja us podem avançar que el Restaurant Al-Jaima ha quedat en una posició immillorable en aquesta hipotètica classificació. Totes les expectatives ‒que no eren poques: ambientació, varietat i qualitat del menjar...‒ han estat acomplertes amb escreix. I amb el valor afegit de l'atenció acurada del seu propietari.
No referirem ara tot el que va sortir a taula, perquè fou tal qual s'anunciava en el seu moment. Però sí que volem destacar com vàrem rebre indicacions i consells sobre com combinar els diferents plats amb l'enciam, el pa de pita o les salses. No seríem justos si no li agraíssim públicament al senyor MIGUEL KATIB el seu tarannà vers nosaltres.
Així doncs, una escala més pel que fa al nombre, però no una més si valorem el resultat.
◊ ◊ ◊
Portugal, La Bretanya, Argentina, El Tibet, Itàlia, Marroc, Índia, Suècia, Mèxic, Grècia, Japó i Uruguai. No són ni les destinacions d'un catàleg d'agència de viatges ni les seleccions classificades per la fase final d'un campionat esportiu. Són ‒per l'ordre citat‒ les dotze escales que hem fet en el nostre viatge gastronòmic Cuines del Món. El temps passa que ni ens n'adonem i enguany ja encetem el nostre cinquè cicle trimestral de dinars.
A la llista que encapçala aquest article hi afegirem ara el Líban, l'hereu dels fenicis, a l'extrem oriental de la Mediterrània.
La gastronomia libanesa està ‒lògicament‒ marcada per l'història viscuda. Així hi trobem clares influències turques, àrabs... i també franceses. Els aliments frescos són a la base del seu corpus culinari: cereals, llegums, fruites, verdures, peix i altres fruits del mar... La carn de be, l'utilització oportuna de les espècies i l'ús de l'oli d'oliva a l'hora de fregir configuren una atractiva cuina mediterrània.
Era l'any 1983 quan un estudiant libanès de medicina (MIGUEL KATIB), engrescat pels seus amics barcelonins que gaudien de la seva destresa en els fogons, va obrir el primer ‒i aleshores únic‒ restaurant libanès a Barcelona:
l'Abou-Khalil (al carrer Santaló), encara avui amb gran èxit de públic.
Precisament fruit d'aquest èxit va ser l'apertura fa deu anys del seu segon restaurant, l'Al-Jaima (emplaçat a l'Eixample ‒ha estat per la seva facilitat d'accés que l'hem triat entre tots dos‒).
Al restaurant Al-Jaima* ens hi trobarem amb una ambientació autènticament libanesa (mobiliari, teixits, parament, il·luminació, música)...
... i ens ofereixen un complet menú degustació:
- D'entrada ens serà servida la mazza, un assortiment de dotze varietats dels plats més típics de la cuina libanesa a base d'amanides,
croquetes de verdura i carn, crema de cigrons i albergínies, crestes de carn i espinacs o formatge...
- Tot seguit sortirà a taula una varietat de carns a la brasa tipus broqueta, que inclou be, vedella i pollastre amb arròs basmati.
- Per beure hi haurà vi de la casa, a més d'aigua.
- Les postres seran els típics baklawa, pastissets de pasta fullada
farcida de fruits secs i mel.
Us deixem aquí l'enllaç a la seva pàgina web, on podreu veure ‒entre d'altres‒ una galeria fotogràfica o reculls de premsa.
Per tancar l'article (abans de detallar el programa), una senzilla endevinalla: sabeu quin resultat dóna la mescla de libanès (Mebarak) i catalana (Ripoll)? La resposta és fàcil, SHAKIRA!
Ara ha arribat el moment que una entitat catalana (el Club de la Bona Taula) tasti per fi la gastronomia del Líban (al restaurant Al-Jaima).
PROGRAMA
- Ens trobarem directament en el restaurant a les 14 hores del dimarts, 28 d'Octubre.
- Adreça: carrer València, núm. 218 (entre els carrers d'Aribau i d'Enric Granados)*.
- Telèfon (per qualsevol incidència): 93 454 07 12.
- El preu és de 25 euros per persona.
- Cal la inscripció prèvia, mitjançant l'ingrés corresponent a qualsevol oficina de “la Caixa”, compte número
2100-3203-27-2200496182, amb indicació del vostre nom, com a més tard el divendres anterior, 24 d'Octubre.
* Metro: Universitat (L1 i L2).
Bus núms. 20 - 54 - 58 - 63 - 64 - 66 - 67 - 68 - H10.
Aparcaments: c/ Aribau, 63 (Gaylor) i 80 (Graen).