Cuines del Món: PERÚ

Perú 0 347x231

Cinquè cicle trimestral de dinars:  CUINES DEL MÓN.                                      Hi teníem moltes esperances dipositades en aquesta nova escala del nostre viatge gastronòmic arreu del Món. I el millor que us podem dir, allò que ho resumeix tot, és que no només no vàrem ser decebuts, sinó que encara vàrem sortir agradablement sorpresos.

Perú 02 550x412Perú 04 550x412Perú 03 550x412

 

Ens és impossible destacar un plat per damunt un altre ‒i això que la degustació no fou reduïda, fins i tot ens afegiren un entrant consistent en un pa dolç acompanyat per una salsa de tomàquet‒, tots ells foren ben del nostre gust.

Ah!... i no patiu els perepunyetes, que no picaven.

 

 

Hem tornat a assolir els objectius fixats:  conèixer un altre corpus culinari, fer-ho en un bon local de Barcelona ‒el Restaurant Tanta és recomanable de totes, totes‒ i gaudir d'una estona en bona companyonia.

Prepareu-vos per les tres noves propostes que us farem el curs vinent.

 

 

 

 

◊            ◊            ◊

 

 

La del Perú és una gastronomia en auge, havent estat designat com a principal destí culinari a nivell mundial en els World Travel Awards de l'any 2012. El seu xef més reputat (entre els 20 més influents del món, segons Madrid Fusión del 2011) és GASTÓN ACURIO, que a més és autor de llibres gastronòmics, alguns dels quals han rebut sengles distincions en els Gourmand World Cookbook Awards (de 2009 i de 2010). Tanmateix va rebre el Global Gastronomy Award 2013 per haver liderat des del Perú un moviment que fa de la cuina un espai d'integració desenvolupament i fraternitat. Per acabar-ho d'adobar, és ambaixador de bona voluntat de l'UNICEF des del 2010.

I no parlem de GASTÓN ACURIO debades, ho fem perquè és el propietari ‒i autor dels plats de la carta‒ del Restaurant Tanta, on clourem aquest curs (cinquè any, quinze escales) el nostre viatge gastronòmic arreu del Món. Us deixem, com és d'habitud, l'enllaç a la seva pàgina web.

Perú 1 1100x825

El corpus culinari peruà és un gresol d'influències. La base és la cuina autòctona precolombina, amb una enorme varietat d'ingredients, producte de les circumstàncies geogràfiques (de la costa als Andes), que possibiliten l'existència al Perú de 84 de les 104 zones climàtiques del planeta. A tall d'anècdota es comptabilitzen unes 3.500 espècies de patates i alguns centenars d'ají.

La primera aportació externa fou la colonització espanyola, amb productes avui dia imprescindibles pels peruans, com ara la ceba o la llima (de procedència àrab, tot sia dit). Els espanyols, a més, dugueren els esclaus de l'Àfrica negra amb la seva idiosincràsia dels guisats.

Ja al segle XIX es va produir una significativa immigració de xinesos cantonesos (us remetem a la ressenya Descobreix la gastronomia xinesa on això ja s'explica), molts d'ells per a treballar a les mines, però també a les cuines. Contribució seva és l'ús del gingebre, el wok o les salses de soia i d'ostres. Més recent (segona meitat del segle XX) fou l'arribada de japonesos ‒molts d'ells, empresaris‒ atrets per la construcció del ferrocarril, la qual va impactar sobretot en la cuina de la zona costanera del país.

Perú 2 cebiche 550x398Perú 3 yuca 550x550Perú 4 aeropuerto Chi Jao Kay 550x411Perú 5 anticucho pez mantequilla 550x366Perú 6 suspiro limeño 550x550

 


Bé, amb tanta xerrameca ja tindreu ganes de saber què ens tindran preparat per quan hi anem. Doncs ni més ni menys que un atractiu menú degustació dissenyat en exclusiva per a nosaltres (no el trobareu a la carta):

- entrants:

  · cebiche mixt amb corball

  · makis anticucheros

  · yukas

- segons:

  · ànec del nord

  · ají de gallina

  · aeroport Chi Jao Kai

  · anticucho de peix mantega

- postres (a escollir):

  · suspiro limeño

  · pastís de maracujà

 

Els entrants i els segons són per compartir, de manera que així haurem pogut conèixer un ampli ventall d'aquesta rica i extensa gastronomia. Ja és això el que buscàvem.

Queda inclòs l'aigua, el vi, els refrescs i els cafès.

 

Per cert, tanta significa reunió en quítxua. Paraula encertada que s'adiu perfectament amb l'idea que guia les nostres trobades. Així doncs, afegiu-vos al tanta i gaudiu-ne.

 

 

 

PROGRAMA i INSCRIPCIÓ


14:00 h.   Trobada al Restaurant Tanta.*

 

Complet menú de degustació al preu de 35 euros per persona.

L'import s'haurà d'ingressar com a més tard el dijous, 30 d'Abril, a qualsevol oficina de “la Caixa”, a favor del Club de la Bona Taula, número 2100-3203-27-2200496182. Feu constar el vostre nom.

 

 

 

* c/ Còrsega, 235 (entre els carrers d'Aribau i Muntaner).

  Telèfon:  93 667 43 72

  Metro:  Hospital Clínic (L5) i Provença (FGC: L6 i L7).

  Bus núms. 54 ‒ 58 ‒ 64 ‒ 66 ‒ 67 ‒ 68.

  Aparcaments:  c/ Còrsega, 213 (Auriga) i c/ Aribau, 168 (Rocas).

Facebook