Cuines del Món: FRANÇA

Au port de la lune 347x190

Sisè cicle trimestral de dinars:  CUINES DEL MÓN.                                        17, 11 i 13 fórem els assistents a les sessions de Cuines del Món de la temporada passada (LÍBAN, XINA i PERÚ, respectivament). Volíem enlairar l'activitat, volíem motivar l'assistència d'amics. Per això vàrem programar un país “fàcil”.

Doncs mira, va resultar que en aquesta ocasió ens vàrem passar de mida. Tot i haver hagut de lamentar la denegació d'inscripció d'algú més, ens ajuntàrem 26 comensals per gaudir d'una taula precedida de gran reputació. L'encarregat (el propietari es trobava en una de les seves habituals anades al terroir) ens havia pregat no ser més de 25. 25 ó 26, tant se val! (era lògic de pensar).

La realitat fou que l'espai era massa just, amb prou feines ens poguérem encabir. I, a més, tant el servei com la cuina es varen col·lapsar. Val a dir que la resta de taules (a banda del nostre reservat) eren totes ocupades, i vàrem ser testimonis de com diversos possibles clientes havien d'anar girant cua quan els hi deien que ho tenien tot ple.

Les menges foren, això sí, excel·lents. L'afamat steak tàrtar de bou, per exemple, fou molt ben ponderat per aquells de nosaltres que n'havien tingut experiències prèvies.

En resum, en tant que vivència col·lectiva va tenir el seu valor. La cuina francesa té molt per oferir-nos i Au port de la lune pot ser el restaurant on gaudir-la... sempre que no aneu en colla nombrosa.

I per acabar-ho d'adobar, els nostres “fotògrafs oficials” no hi varen ser i ningú altre vàrem pensar a deixar testimoni gràfic de la jornada. No podem fer més que analitzar l'experiència i treure'n les conclusions oportunes que ens aprofitin en el futur.

 

 

◊            ◊            ◊

 

 

Iniciem la sisena temporada de la nostra proposta Cuines del Món. Aquest curs coneixerem tres noves cuines, gràcies a contrastats restaurants establerts a Barcelona.

França 1 550x830

 

La primera destinació serà França (pot semblar estrany que encara no l'haguéssim visitat). Sí que vàrem anar a La Bretanya (primer cicle:  Març de 2011), nació incorporada a l'estat francès; però deixant de banda qüestions històriques, aquella cuina és clarament distinta de la que ara tastarem.

 

Els francesos sempre han tingut clar que la gastronomia és cultura i la seva cuina té ‒no caldria dir-ho‒ una gran reputació internacional.

El que passa és que no és un corpus culinari uniforme, s'hi troben representades cuines de tradicions diferents, d'àmbits geogràfics diversos i amb productes que la terra no proporciona d'igual manera arreu.

 

Nosaltres hem escollit el reputat restaurant Au port de la lune, del cuiner GUY MONREPOS (natural de Bordeus, també a la vessant atlàntica), la fama del qual arrenca de quan es trobava a la cèntrica plaça Sant Galderic (popularment coneguda com la “plaça de les pageses”, a la Boqueria).

El seu propietari és un gastrònom que cuida d'allò més la qualitat dels ingredients (sovint retorna a la seva terra per triar els proveïments) i que defensa la mateixa filosofia gastronòmica que al Club hem tingut de sempre (ara etiquetada com slow food).

 

Au port de la lune és un coquetó bistrot que es destaca a tots els fòrums per la qualitat dels seus plats, entre els quals ressalten l'assortiment de patés i la rillette (els tindrem com a entrants), el seu steak tàrtar (considerat un dels millors que hom pot trobar a Barcelona, serà una de les opcions a escollir com a segon) o l'assortiment de formatges en tant que postres.

 

França 2 550x412França 3 550x367França 4 550x412

 

 

 

I ja, sense més preàmbuls, vegem l'impressionant menú que ens ofereixen:

- entrants (a compartir):

  · amanida de formatge de cabra

  · amanida landesa (típica del departament de les Landes,
    situat a l'Aquitània; porta magret fumat, nous, pinyons, foie
    gras i lletons)

  · endívies amb roquefort i nous

  · assortiment de patés

  · arengades marinades

  · rillette d'oca

  · amanida amb cansalada i ou poché

 

- segons (a escollir):

  · steak tàrtar de bou

  · rellom de porc

  · confit d'ànec

  · cassoulet de Castelnaudary

  · llenties

  · bavette de bou

- i per postres (ambdues coses):

  · assortiment de formatges

  · postre del dia


La beguda serà ‒com convé‒ vi francès. A tall d'anècdota us direm que ni tenen ni volen tenir Coca-Cola... ni cal, afegim nosaltres.

Ja tenim, doncs, lligada la nostra cita amb la cuina francesa de qualitat. Serà al restaurant Au port de la lune*, el 29 d'Octubre, dijous, a les dues del migdia. No us ho perdeu!

 

 

INSCRIPCIÓ

El preu tancat és de 28 euros per persona.

L'import s’haurà d’ingressar com a més tard el dimarts, 27 d'Octubre, a qualsevol oficina de “la Caixa”, a favor del Club de la Bona Taula, número 2100-3203-27-2200496182. Feu constar el vostre nom.

 

 

 

* C/ Pau Claris, 103 (a tocar del carrer de la Diputació).

   Telèfon (per qualsevol incidència):  93 412 22 24.
   Metro:  Passeig de Gràcia (L2 i L4).
   Bus núms. 7 ‒ 39 ‒ 45 ‒ 50 ‒ 54 ‒ H12 ‒ V17.
   Aparcament:  SABA Diputació (c/ Diputació, 287).

Facebook