Els aniversaris
![]() |
La celebració del primer Gourmet coincidí plenament (només amb dos dies de diferència) amb el primer aniversari de la fundació del Club. |
Aquest article també podria haver estat ubicat a l'apartat referent a l'Elecció del Gourmet Barceloní, perquè les celebracions dels aniversaris del Club han anat sempre de la mà amb l'acte d'investidura dels Gourmets. Però finalment l'hem considerat més relacionat amb la Història del Club.
Ja queda dit en la introducció de l'article on es relaciona el llistat de guardonats, que la celebració del primer Gourmet coincidí plenament (només amb dos dies de diferència) amb el primer aniversari de la fundació del Club.
Reproduïm aquell primer programa, del qual destaquem el suggeriment per afavorir la sensibilitat gustativa i la suspensió dels discursos per tal de beneficiar la sobretaula.
Del XXè Aniversari conservem un record ben especial. Es tracta d'un dels habituals poemes ‒hi tenia afició l'home‒ creat per l'ocasió pel Secretari d'aleshores, en RAMON PUIG i MULET (del qual ja en parlem en un altre article). Aquí us el transcrivim:
QUATRE PUNTS PRIMORDIALS
La Terra és rodona
i té quatre punts,
que tothom els coneix
pels punts cardinals.
I la taula, rodona o quadrada
o de mides dimensionals,
com la Terra, en té quatre,
que són primordials.
L'amistat n'és el primer,
de gran valor humà,
fent anella a la cadena
que mai no s'hauria de trencar.
La comprensió, el segon,
al voltant de la taula
i tant de bo per la pau
fos el primer del món.
La convivència, el tercer,
i si ella ens hi manca,
ni el món ni la taula
no valdrien res.
I la sinceritat direm
dels quatre n'és el quart,
que abraçant-nos a tots
ens apinya agermanats.
Barcelona, 7 de Març de 1989
I aquest és el programa de l'any 1994, el del XXVè Aniversari.
La data (dia i mes) s'ha ajustat a altres necessitats del calendari i ja no volta pel 7 de Març, però sí que podem comprovar que es segueix “la tradició: per a gaudir d'una bona sobretaula, no es pronunciaran discursos”.
La celebració del XLè Aniversari també fou especial.
En la contraportada del programa es pot constatar l'homenatge rendit als Socis Fundadors, en la persona dels quatre que teníem la sort de poder compartir encara amb nosaltres.
Es dóna la feliç circumstància que tots quatre, a més, foren membres destacats de la primera Junta Directiva.
Podeu llegir més detalls (i veure fotografies) a l'article dedicat al Gourmet Barceloní de l'Any 2009.
A través d'aquests tres programes, els estudiosos de la matèria podran fer un seguiment de l'evolució de les tendències a l'hora de confeccionar un menú, així com dels vins, caves i la resta de begudes que els acompanyen.
Volem destacar, per acabar, la pervivència en el temps de la utilització d'una imatge ben adient: Els reis a taula (gravat de fusta fet a Lyon el 1508).
La podem trobar també a les portades dels butlletins editats en els primers anys.
És una mostra de la finezza exhibida de sempre pel Club, ingredient necessari per gaudir d'una bona taula.