Gourmet Barceloní del 2016: acte d'investidura
![]() |
JOSEP MONJE, Gourmet Barceloní de l'Any 2016. |
El sopar del XLVIIè Aniversari del Club (ja ens acostem al cinquantenari, eh?), més conegut com l'Acte d'Investidura del Gourmet Barceloní de l'Any 2016, va tenir lloc el 16 de Juny al Saló Parrilla de l'Hotel Avenida Palace, tot com estava previst.
I quan diem “tot com estava previst” no ens referim només als aspectes palpables, sinó també a allò intangible que és l'ànima del Club: a l'amistat i la companyonia que fan d'aquesta trobada anual una fita institucional, certament (a més acostuma a ser la cloenda de la temporada), però també una esperada i agradable reunió de socis i simpatitzants, amics tots ells.
Enguany el Gourmet Barceloní escollit fou en JOSEP MONJE CANUT, propietari i cap de sala del prestigiós restaurant Via Veneto.
El programa editat (i distribuït entre els presents) comença amb una aparentment insulsa Salutació i benvinguda (recepció als assistents en els salons de l'Hotel Avenida Palace), però és justament en aquests moments ‒allargats durant el posterior Aperitiu‒ quan s'estrenyen els vincles personals: retrobaments, anècdotes, plans per les imminents vacances d'estiu... De vegades fins i tot sap greu passar a taula per sopar.
Abans de continuar, deixeu-nos detallar el satisfactori aperitiu (millorat) que aquesta vegada ens varen presentar:
· patates xips
· encenalls de pernil ibèric sobre torradeta de pa amb tomàquet
· torradeta de foie gras mi-cuit amb puré de poma
· mini biquini amb formatge fresc i salmó fumat
· assortiment de croquetes de rostit
· broqueta de botifarra i bolets
· pulguita de botifarró
· filets de pollastre arrebossats amb formatge parmesà i sèsam
· cava Codorniu Prima Vides
Ens repetim: de vegades fins i tot sap greu passar a taula per sopar.
Pel que fa al sopar pròpiament dit cal destacar la qualitat habitual de les menges:
· amanida mezclum amb delícies de formatges i cristall de sal marina
· medallons de rap arrebossats amb salsa verda
· taronja caramel·litzada al rom amb gelat de Xixona
i amb aquest celler:
· vi blanc Nuviana Chardonnay
· vi negre Viña Paceta criança
· cava Codorniu Prima Vides
· aigua mineral, cafès i infusions... acompanyats dels petit fours
Ben de gust que ens vàrem quedar!
I la vetllada arribà al seu moment culminant, amb el bloc protocol·lari de l'investidura.
Començà, com és pertinent, amb la lectura per part del Secretari de l'acta de la Junta Extraordinària celebrada el 12 d'Abril de 2016 amb motiu de l'elecció.
Els socis assistents valoràrem en el Sr. MONJE la seva extensa i intensa trajectòria professional i la seva contribució a la difusió de la cultura gastronòmica al nostre país.
A continuació fou el torn del nostre President, qui passà a presentar el guardonat i a exposar-ne els seus més que sobrats mèrits. Nosaltres us en fem cinc cèntims:
“Després de passar per diversos restaurants, JOSEP MONJE arribà com ajudant de cambrer al nou inaugurat Via Veneto. Era l’any 1967, anys en que l'avantguarda de la Gauche Divine trobà el seu espai al restaurant. Aviat va passar de cambrer a maître, desprès director i finalment propietari del restaurant cosmopolita barcelonès per antonomàsia.
Amb voluntat i talent, JOSEP MONJE va aconseguir consolidar Via Veneto a l'elit de la restauració d’aquest país (amb una estrella Michelin mantinguda any rere any), a la vegada que veia premiada la seva carrera i la seva admirada i continuada labor a sala. Actualment, el senyor MONJE continua revisant personalment la òptima qualitat del producte que entra a la cuina i rebent a diari als seus clients.”
Mentre es procedia a l'imposició de la Medalla d'Honor i a l'entrega de la Placa commemorativa, els càlids aplaudiments acompanyaven els feliços moments.
Prengué la paraula llavors un emocionat JOSEP MONJE, qui va recordar dos moments joiosos de la seva biografia i que tenien molt a veure amb l'acte que estàvem vivint.
D'una banda, el fet d'haver estat maître d'aquesta mateixa casa on ens trobàvem (l'Hotel Avenida Palace);
i de l'altra, cosa que per a molts va resultar una sorpresa, que va ser soci del Club des de l'any de la seva fundació i fins més enllà del 2000.
I amb unes sinceres paraules d'agraïment va finalitzar el seu parlament.
Igualment d'agraïts envers la seva persona varen ser els nostres nous aplaudiments.
Només faltava la tradicional i simpàtica tómbola d'obsequis. Tothom va obtenir premi. El sorteig va decidir qui s'enduia què. Si doneu un cop d'ull a la llista que tanca aquest article, no caldrà que en fem més elogis.
Aquesta és la relació de les empreses i entitats col·laboradores (per ordre alfabètic) d'aquest any. El nostre agraïment més sentit a totes elles:
- CAN SOLÉ: dinar o sopar per a dues persones en aquest centenari restaurant de la Barceloneta.
- CASA DARÍO: dos menús degustació en aquesta reputada marisqueria.
- CERVESES MORITZ: packs dels tres tipus de la seva preuada cervesa.
- COLLVERD: productes derivats de l'ànec, qualitat gourmet.
- COSSETÀNIA EDICIONS: llibres (de temàtica gastronòmica) del seu complet catàleg.
- G B FOODS: lots de productes de la seva coneguda marca GALLINA BLANCA.
- GOLFERICHS Centre Cívic: a escollir entre un taller cultural o un itinerari.
- HOTEL ALGA (Novara Hotels), de Calella de Palafrugell: cap de setmana en mitja pensió per a dues persones.
- HOTEL RESTAURANT BON RETORN, de Figueres: una nit d'allotjament i esmorzar per a dues persones.
- INDONESIAN TRADE PROMOTION CENTER, de Barcelona: guia de viatge + DVD "Wonderful Indonesia", informació i magnífiques
imatges d'aquest bell país.
- INSÍGNIES I MEDALLES PUJOL: manufactures de la seva refinada producció.
- JANÉ VENTURA: lots del seu Selecció de Vinyes d'aquest celler de la D.O. Penedès.
- OLIS OLIVA (Mercat de Santa Caterina): assortiment d'olis, vinagres, sal i altres complements de qualitat gourmet.
- PARAMI (ORXATERIA LA VALENCIANA): lot de productes artesans (xocolates, torrons, fruits secs...).
- PETRÀS: (sí, és el dels bolets, però...) cervesa especial Petràs rossa, guardonada internacionalment.
- PINORD: el seu afamat Moscatell Àmfora.
- RESTAURANT LA GAVINA: menú per a dues persones en aquest contrastat restaurant ubicat al Palau de Mar.
- ROVELLATS: ampolles del seu cava Brut Nature, mida Magnum.
- RUSTIC RESTAURANT: menú per a dues persones en el restaurant de l'acreditat xef Virgilio Contero.
- TORRES: lot del seu Altos Ibéricos crianza, de la D.O. Rioja.
Un any més, va fer patxoca!
L'any vinent pujarem un altre esglaó en aquesta escala que ens porta ben amunt, en aquesta escala que ens porta al cinquantenari del Club. Mentrestant, ens continuarem trobant al voltant de les bones taules.