Gourmet Barceloní del 2017: acte d'investidura

Gourmet 2017 051 347x260  JOAN BAYÉN "JUANITO", Gourmet Barceloní de l'Any 2017.                           

 


Un any més l'Acte d'Investidura del Gourmet Barceloní de l'Any (tornat a celebrar a l'Hotel Avenida Palace) significà la cloenda del curs.

L'escollit enguany fou en JOAN BAYÉN, conegut per tothom com “JUANITO”, propietari i ànima del popular Pinotxo de La Boqueria, per la seva extensa trajectòria professional i la seva contribució a la difusió de la cultura gastronòmica del nostre país. La seva reputació el precedeix i motivà una inscripció record d'assistents a l'esdeveniment, cosa que ja es notà durant la Salutació i benvinguda... vàrem col·lapsar el vestíbul de l'hotel.


L'estona de l'Aperitiu sempre denota l'expectació envers el Gourmet. Val a dir que JUANITO no va decebre ningú, amb el seu tarannà i la seva bonhomia tenia sempre a punt unes paraules i el seu somriure per a tothom. A més de brindar el seu característic posat (amb el polze cap amunt) per a tots aquells que volien fer-se una foto amb ell.

Gourmet 2017 010 360x270Gourmet 2017 024 360x270Gourmet 2017 011 360x270

Entre fotografies, converses i bromes, aquestes foren les delicadeses tastades:

· pa de diamant amb tomàquet i encenalls de pernil

· mini botó d'herbes, ceps, espàrrecs i tomàquet confitat

· caneló de salmó, crema de wasabi i reducció de soia

· lingot cruixent d'ànec especiat

· mar i muntanya (pollastre de corral i llagostins)

· broqueta de rellom strogonoff

· assortiment de croquetes (pernil ibèric, cromesqui, ceps)

 

En acabat era l'hora d'accedir a l'impressionant Gran Salón. I aquesta vegada no estàvem gens sobredimensionats, les nombroses taules rodones l'emplenaven i el mostraven esplendorós.

Gourmet 2017 035 360x270Gourmet 2017 042 360x270Gourmet 2017 036 360x270

Ens fou servit un menú ben saborós:

· crema de carxofes ecològiques amb delícies de jabugo temperat i cruixent de verduretes

· lluç de palangre, estofat de ceba tendra, carxofes i pernil de gla

· carpaccio de pinya infusionada amb menta i gelat de torró


Tot plegat acompanyat amb aquest excel·lent celler:

· vi blanc Karamba Blanc de Blancs, de Giró Ribot, D.O. Penedès

· vi negre Els Nanos, de Josep Foraster, D.O. Conca de Barberà

· cava Giró Ribot Brut Reserva

· aigües minerals i refrescos

· cafès i infusions

 

A taula, l'amic JOAN compartia confidències amb la seva estimada CARMEN i aquells que l'envoltàvem. Tot plegat molt agradable.

 

Havia arribat el moment de l'Investidura pròpiament dita.

El Secretari feu una referència a la Junta Extraordinària celebrada el proppassat 4 d'Abril amb motiu de l'elecció, el resultat de la qual ens havia portat fins aquell punt. Vista la diferència aclaparadora respecte els altres candidats sotmesos a votació, reflexionà que l'única ‒i simple‒ explicació del perquè en JOAN BAYÉN no havia estat escollit Gourmet Barceloní abans és que ningú havia tingut fins aquest any l'iniciativa de proposar-lo. Ves quina cosa!

Prengué la paraula el President del Club. Tenia la complicada tasca de dir quelcom sobre algú de qui ja s'ha dit tot, però se'n va sortir prou bé... sobretot gràcies al coneixement personal que té de l'homenatjat.

Per cert, si voleu saber-ne més del seu currículum, podeu llegir la ressenya de la xerrada gastronòmica que va protagonitzar a Golferichs a l'inici del curs (un curs capicua protagonitzat pel mateix personatge:  xerrada a començaments d'Octubre i acte institucional a mitjans de Juny per tancar l'exercici).

Gourmet 2017 071 550x412Gourmet 2017 076 550x412

L'imposició de la Medalla d'Honor i l'entrega de la Placa que acrediten la seva nova condició de Gourmet Barceloní nomenat pel Club estigueren marcats per una intensa emoció. Personalment ens resulta (gratament) sorprenent que algú que ha estat internacionalment reconegut i premiat encara es commogui ‒i ens commogui‒ amb el nostre humil reconeixement.

Ell, per la seva banda, no portava cap discurs elaborat preparat. Del cor li brotà un agraït “ara ja em puc morir!”. Brutal. Tant sentiment en tan poques paraules, com si fos un haiku dels seus admiradors japonesos. La resposta dels presents ‒que haguessin subscrit pobladors de tots els racons del planeta‒ fou un unànime i espontani “nooo!”. JUANITO, aquest és el millor homenatge que podem fer-te, demostrar-te la nostra estimació. I volem seguir per molts anys gaudint de la teva presència.

Gourmet 2017 085 550x412

 

Només quedava el fi de festa, la simpàtica tómbola d'obsequis (una pràctica instaurada des dels inicis), a la qual el JUANITO no es va quedar. Va excusar-se dient-nos que l'endemà, tal i com és el seu costum d'anys, s'aixecaria a quarts de cinc de la matinada per anar a obrir la seva parada de La Boqueria... un dia més. És precisament aquesta insòlita normalitat un dels factors que fa que se l'estimi tant.


Vàrem enredar una neboda seva per tal que fos la “mà innocent” i ens ajudés en l'extracció dels números. Aprofitem per dir que aquest any, a més dels socis i simpatitzants del Club, la festa va comptar amb familiars i amics del nou Gourmet, a més de l'equip que l'acompanya en el dia a dia del Pinotxo (volem destacar el JORDI ASÍN i la MARIA JOSE, sense oblidar-nos de l'ALBERT i el XAVI, varen fer una bona pinya).


La cosa va anar una mica feixuga (per l'abundància de participants i la manca accidental de micròfon), però al final tothom marxava cap a casa amb un ampli somriure dibuixat a la cara. D'això ‒també‒ es tractava.

 

Aquesta és la relació de les empreses i entitats col·laboradores (per ordre alfabètic) d'aquest any. El nostre agraïment més sentit a totes elles.

- CASA DARÍO:  dos menús degustació en aquesta reputada marisqueria.

- CERVESES MORITZ:  packs diversos de les seves preuades cerveses.

- COLLVERD:  productes derivats de l'anec, qualitat gourmet.

- COSSETÀNIA EDICIONS:  llibres (de temàtica gastronòmica) del seu complet catàleg.

- D.O. SANTA CATERINA:  tiquets pels seus celebrats tasts i maridatges de vins i productes de mercat.

- G B FOODS:  lots de productes de la seva coneguda marca GALLINA BLANCA.

- GOLFERICHS Centre Cívic:  a escollir entre un taller cultural o un itinerari.

- GRAMONA:  ampolles del seu Cava Imperial Gran Reserva 2012.

- HOTEL ALGA (Novara Hotels), de Calella de Palafrugell:  cap de setmana en mitja pensió per a dues persones.

- HOTEL RESTAURANT BON RETORN, de Figueres:  una nit d'allotjament i esmorzar per a dues persones.

- INSÍGNIES I MEDALLES PUJOL:  manufactures de la seva refinada producció.

- LA PIADINA:  val per a dues persones per degustar aquesta saborosa especialitat italiana.

- OLIS OLIVA (Mercat de Santa Caterina):  assortiment d'olis, vinagres, sal i altres complements de qualitat gourmet.

- PARAMI (ORXATERIA LA VALENCIANA):  neules artesanes Severino Cortés 1910.

- PINORD:  lots (variats) que mariden els seus afamats vins amb xocolata.

- RESTAURANT EL TRULL D'EN FRANCESC:  àpat per a dues persones en aquest restaurant de referència a les comarques gironines.

- RESTAURANT LA GAVINA:  menú per a dues persones en aquest contrastat restaurant ubicat al Palau de Mar.

- ROVELLATS:  ampolles del seu cava Brut Nature, mida magnum.

- TORRES:  lot d'ampolles del seu Habitat (negre i blanc), vi ecològic de la D.O. Catalunya.


Quin goig!

Gourmet 2017 088 215x161Gourmet 2017 091 215x161Gourmet 2017 096 215x161Gourmet 2017 097 215x161Gourmet 2017 101 215x161Gourmet 2017 102 215x161Gourmet 2017 108 215x161Gourmet 2017 116 215x161Gourmet 2017 117 215x161Gourmet 2017 125 215x161Gourmet 2017 126 215x161Gourmet 2017 140 215x161Gourmet 2017 147 215x161Gourmet 2017 142 215x161Gourmet 2017 143 215x161

L'any vinent serà el darrer Gourmet, la darrera celebració de l'aniversari del Club... abans de l'esperat cinquantenari. Però no fem Pasqua abans de Rams (tot i que ja hem començat a parlar-ne i a estudiar idees preliminars), anem a pams. Quan acabi l'estiu encetarem un nou curs i tornarem a escollir un nou Gourmet, que ho tindrà difícil per repetir l'èxit de l'estimat JOAN BAYÉN.

Facebook