Gourmet Barceloní del 2019: acte d'investidura
![]() |
TONI FALGUERAS, Gourmet Barceloní de l'Any 2019. |
Cal recordar que “l'elecció del Gourmet Barceloní de l'Any s'instituí l'any 1970 per commemorar el primer aniversari de la fundació del Club” (vegeu-ho a Gourmets Barcelonins nomenats pel Club). I enguany hem tingut el goig d'arribar al Cinquantenari i celebrar-lo sense estar-nos de res, al llarg de tot el curs, però sobretot amb el Sopar del Cinquantenari el mateix dia 7 de Març.
Això no va excloure ‒ans al contrari‒ que tornéssim a clausurar el curs tal i com tenim per tradició de fa anys, amb l'Acte d'Investidura del Gourmet Barceloní de l'Any, que esdevingué ‒una vegada més‒ un acte institucional de rellevància i que vàrem preparar amb tota la il·lusió.
Així doncs, a l'hora indicada d'un agradable vespre a tocar de l'estiu, ens aplegàrem una bona colla d'amics en un nou (i ja us avancem que encertat) emplaçament: l'Hotel Condes de Barcelona (al Pg. de Gràcia, 73-75 ‒xamfrà c/ Mallorca‒). Val a dir que ocupa un palauet del segle XIX ‒la Casa Daurella‒, rehabilitat i ampliat amb el màxim rigor arquitectònic.
Mentre compartíem converses amb una copa de cava a la mà (hauríem de dir Corpinnat, ja que era un Tradicional Brut Nature de Torelló), va arribar el protagonista de la nit, en TONI FALGUERAS, acompanyat de la seva esposa (i col·laboradora essencial), na MARIA FEBRER, i els seus fills: en FERRAN, advocat i present i futur del negoci familiar i la nostra amiga MERITXELL, sumiller i comunicadora. Ambdues senyores foren obsequiades pel Club amb sengles arranjaments florals.
També l'acompanyaven l'ISIDRE GIRONÉS i Senyora (propietaris de l'emblemàtic i prestigiós Ca l'Isidre), així com en JOSEP Ma. VELASCO (el nostre soci número 1) i Senyora, amistats seves de bell antuvi.
El sopar es dugué a terme a l'ampli “Salón Burdeos”, ben disposat per a l'ocasió. I consistí en...
- un aperitiu a taula, amb
· pernil ibèric, pa amb tomàquet
· formatges artesans d'autor amb contrastos
· foie mi-cuit amb torrades
· calamars frescos a l'andalusa
· croquetes casolanes
· cloïsses amb salsa verda
- el plat principal fou una espatlla de xai
confitada i lacada, cremós de patata i
mantega
- i a les postres ens serviren un pastís de
llimona amb base de galeta cruixent
- celler:
· Freyé (D.O. Penedès)
· Marqués de Gelida Selecció (D.O. Penedès)
· Aigües minerals
· Cava Juvé & Camps Cinta Púrpura
- cafès
En el nostre Club (com en qualsevol col·lectiu) hi tenim persones “de morro fi”, d'aquelles que sempre troben alguna cosa de què queixar-se... ja sabem qui són i els hi fem el cas que pertoca. Doncs bé, en aquesta ocasió fins i tot elles ens felicitaren per la qualitat de les menges i pel servei rebut. No deixa de ser un bon senyal, oi?
No debades l'oferta gastronòmica d'aquest hotel està assessorada per Martín Berasategui, un dels màxims exponents de la cuina contemporània nacional i internacional, reconegut arreu (atresora fins a 10 estrelles Michelin). El nostre àpat fou directament elaborat pels prestigiosos xefs Carlos Fernández (impulsor del moviment foodie) i Alfonso Leiva (finalista enguany del concurs Cocinero del Año que organitza la fira Alimentaria).
Havia arribat el moment protocol·lari. El Secretari llegí l'acta de la Junta Extraordinària celebrada el 4 d'Abril de 2019 amb motiu de l'elecció.
A continuació el President presentà i glossà els mèrits del guardonat:
“En TONI FALGUERAS PUJOL és propietari en quarta generació del Celler de Gelida. El Celler de Gelida (a Sants, al c/ Vallespir,65) ha passat de pares a fills des del 1895 i ‒segons ell mateix ens va fer avinent‒ el nostre homenatjat inclús hi va néixer. De sempre ‒i arreu‒ el vi es venia a granel i s'hi feien les característiques barreges; però el nostre flamant Gourmet va orientar el negoci cap el vi embotellat ja a les acaballes dels '70.
En TONI FALGUERAS és persona reputada i respectada. És confrare d'honor de la Confraria del Cava, membre del Gremi de Santa Marta, fundador (i actual President) de Mestres Cellerers de Catalunya (entitat organitzadora de la nostra Festa del Vi Novell), membre fundador de la Associació Catalana de Sumillers, membre del Serenísimo Capítulo del Vino, membre del Cercle de Tastadors, fins i tot té la Medalla del Mèrit Agrícola de França... i probablement ens deixem més coses.
Alguns reconeixements (merescuts) que ens consten: premi Tastum 2010 del Fòrum Agroalimentari de Catalunya, premi 2017 de l'Associació Catalana de Sumillers per la seva trajectòria, millor botiga de vins als International Wine Challenge 2018, jurat del Concurs Internacional de Garnatxes del Món 2018, premi 2019 de la Unió de Licoristes de Catalunya tanmateix per la seva trajectòria.
Ara ens hi sumem nosaltres, nomenant-lo Gourmet Barceloní de l'any 2019, per tota una vida dedicada a difondre la cultura del vi i els destil·lats i pel seu esperit innovador, reconegut arreu del Món.”
Uns càlids aplaudiments acompanyaren l'imposició de la Medalla i l'entrega de la corresponent Placa d'Honor acreditatives.
En TONI FALGUERAS començà el seu parlament fent referència a l'antiga i bona relació que de sempre ha mantingut amb diversos membres del Club, recordant qui fou el nostre gran amic, l'enyorat SANTIAGO IMBERNÓN (vegeu l'article). Un breu repàs d'alguns dels noms que el precediren en aquest guardó feu evident com n'és de ben relacionat i agraït el nostre nou Gourmet. Tot plegat ens deixà més convençuts de la idoneïtat del seu nomenament en aquest any tan especial per a nosaltres.
Ens consta que fotografies i vídeos d'aquests preciosos moments van anar a parar a les xarxes socials manegades pel FERRAN i la MERITXELL. Ben fet!
En acabat, l'amic FALGUERAS, com si fos el nuvi repartint puros en el convit de casament, ens feu a mans un detall que cal valorar com es mereix: es tractava del mític brandi Bruch de Santa Cecília de Montserrat, solera de 1918, envasat manualment per ell mateix en flascons de 20 c.c. perfectament etiquetats... un luxe, moltes gràcies!
El fi de festa fou la tradicional i simpàtica tómbola, sorteig d'obsequis que ens havien lliurat entitats i empreses col·laboradores d'aquest acte. Les mans innocents encarregades de treure els primers números foren na MARIA FEBRER i la MERITXELL FALGUERAS.
Aquesta és la relació (per ordre alfabètic) de donants d'aquest any:
- A GAUDIR: àpat per a quatre (4!) persones en aquest experimentat restaurant d'inspiració portuguesa.
- CASA DARÍO: menú per a dues persones en aquesta reputada marisqueria.
- CENTRE CÍVIC CASA GOLFERICHS: a escollir entre un taller cultural o un itinerari.
- COLLVERD: productes derivats de l'ànec, qualitat gourmet.
- CORPINNAT: mostra de tots i cada un dels elaboradors que integren aquesta marca col·lectiva: Gramona, Llopart, Nadal, Recaredo,
Sabaté i Coca, Torelló, Can Feixes, Júlia Bernet i Mas Candí.
- COSSETÀNIA EDICIONS: llibres (de temàtica gastronòmica) del seu complet catàleg.
- D.O. SANTA CATERINA: tiquets pels seus celebrats tasts i maridatges de vins i productes de mercat.
- G B FOODS: productes de la seva coneguda marca GALLINA BLANCA.
- GRAMONA: ampolles del seu Cava Imperial Gran Reserva 2014.
- HOTEL ALGA (Novara Hotels), de Calella de Palafrugell: una nit en mitja pensió per a dues persones.
- HOTEL CONDES DE BARCELONA: un sopar per a dues persones en la seva terrassa Alaire.
- INSÍGNIES I MEDALLES PUJOL: manufactures de la seva refinada producció.
- JANÉ VENTURA: ampolles del seu Selecció de Vinyes (blanques, roses i negres) d'aquest clàssic celler del Penedès.
- LA PIADINA: val per a dues persones per degustar aquesta saborosa especialitat italiana.
- OLIS OLIVA (Mercat de Santa Caterina): olis i vinagres de qualitat gourmet.
- PARAMI (ORXATERIA LA VALENCIANA): patates xips i fruits secs d'elaboració artesana.
- PINORD: packs (Clàssic, Elegant i Gourmet) de vins i caves, que mariden amb les rajoles de xocolata ecològica (de la casa Solé) que
els acompanyen.
- RESTAURANT CHINA CROWN: menú per a dues persones en el restaurant instal·lat a la gaudiniana Casa Calvet.
- RESTAURANT EL TRULL D'EN FRANCESC: àpat per a dues persones en aquest restaurant de referència a les comarques gironines.
- RESTAURANT LA GAVINA: menú per a dues persones en aquest contrastat restaurant ubicat al Palau de Mar.
- ROVELLATS: ampolles del seu cava Brut Nature, mida magnum.
Quin goig! El nostre agraïment més sincer a totes elles. Tothom es va endur premis.
Fou una vetllada rodona, de les que recordarem per sempre tots els assistents.