Els vins de la D.O. Alella

3 06 2014 20 347x231

A càrrec de ROSA VILA, sommelier, i de QUIM BATLLE, President del Consell
Regulador de la D.O. Alella.                                                                          No va ser cap sorpresa, la xerrada gastronòmica que va suposar la cloenda en aquest aspecte de les XVI Jornades sobre temes de Gastronomia i Hostaleria va tenir l'esperat to festiu que buscàvem. La personalitat dels ponents i la finalització amb degustació de vins al pati ho van fer possible.

Hem de començar parlant precisament dels dits ponents. Inicialment anunciada na ROSA VILA, aquesta va arribar acompanyada per en QUIM BATLLE, President del Consell Regulador de la Denominació d'Origen Alella, i creador dels vins Foranell. Amb aquestes credencials no cal que afegim res més.

Per la seva banda, na ROSA VILA és posseïdora d'un currículum extens i intens, que sempre s'inicia fent referència al fet que és la primera dona que va aconseguir ser sommelier a Catalunya. Destaca sobre manera que és integrant del International Taste & Quality Institute de Brussel·les i membre del jurat de Concours Mondial de la mateixa ciutat, a més d'haver estat col·laboradora d'universitats com la de Barcelona o la Catalana d'Estiu i professora d'Enologia i Viticultura a la prestigiosa Escola d'Hostaleria Hofmann.

Per descomptat que ha obtingut premis en una considerable quantitat de concursos de tast i que sovinteja els mitjans de comunicació, on és persona cobejada pels productors, donada la seva saviesa combinada amb un tarannà òptim.

Hi ha algunes facetes que ens criden l'atenció, com ara els cursos impartits a l'Escola de Restauració i Hostaleria de Barcelona: de cuina afrodisíaca, de tast d'olis o de tast de cigars. O el Seminari de Bourbon per l'Associació de Destil·lers de Kentucky (l'any 1999). També, per raó d'afinitat ‒va ser el nostre Gourmet Barceloní de l'any 2013‒, la col·laboració amb en CHRISTIAN ESCRIBÀ.

Però el que pertoca en aquesta ocasió és remarcar que fou la directora-fundadora del Club de Tast L'Arcada d'Alella (1987 ‒ 1999) i hores d'ara gestiona el Club de Tast per l'Ajuntament d'Alella. Queda clara la seva vinculació amb Alella i que, a més, ve de lluny. És, doncs, impossible trobar una millor especialista.

D.O. Alella 550x309Alella 0 550x350                                logotip D.O. Alella                                                          Consell Regulador de la D.O. Alella


A manera d'introducció se'ns presentà un vídeo elaborat com a treball de fi de curs pels alumnes del Grau Superior en Gestió Comercial i Màrqueting Enològic de l'I.E.S. d'Alella. Fet en anglès i amb intervencions de ROSA VILA, ens presenta la D.O. i ens endinsa en les seves peculiaritats i en els seus paisatges... tota una declaració d'intencions, una exaltació de l'enoturisme. Bé, nois (i noies)!


La primera paraula la prengué en QUIM BATLLE. I ho va fer per parlar-nos d'alguns conceptes bàsics del territori que abasta la D.O. que presideix (aquí us facilitem la seva pàgina web).

Alella 1 1100x307

Es constata l'evidència de la proximitat als nuclis urbans de l'àrea metropolitana de Barcelona. Això, que històricament va facilitar la penetració en el seu mercat natural (des de temps dels romans fins a dècades recents, passant per la cort medieval o la burgesia del segle XIX), als anys setanta del segle passat fou una greu problemàtica que comportà una pèrdua de vinya i de recursos humans en favor de la parcel·lació i l'urbanització de la terra i de la dedicació dels seus homes a l'activitat de la construcció llavors en auge. Val a dir que les circumstàncies actuals han fet un gir i ara es pot constatar una revifada de la mil·lenària tradició vinícola.

3 06 2014 03 550x367

La referència al seu clima mediterrani és obligatòria. Els estius són càlids i secs ‒amb tempestes ocasionals‒ i els hiverns, suaus; la primavera i la tardor són les estacions plujoses, encara que la pluja és ben escassa al llarg de l'any i sovint amb poc aprofitament a causa de la seva intensitat (les típiques rierades). Això queda compensat per la Serralada Litoral, que fa de pantalla dels vents de llevant i facilita la condensació ‒amb un grau higromètric del 72% de mitjana‒, alhora que protegeix les vinyes dels vents del nord-est.

La D.O. Alella s'estén per divuit municipis repartits entre les comarques del Maresme i del Vallès Oriental. Tan sols es conreen 300 hectàrees (al Penedès en són unes 40.000, feu-vos la idea) i la formen vuit cellers ‒això sí, molt dinàmics i de contrastada qualitat‒, que ens ofereixen un total de setanta referències, on en trobarem de blancs (principalment), negres o rosats i, fins i tot, dolços. Els vins d'aquesta D.O. difereixen segons l'emplaçament de la vinya, des d'aquells on predomina la salabror marina fins els més frescos de l'interior.

És una D.O. amb pujança. L'any 2004 s'iniciaren els tràmits per procedir a la seva ampliació cap a nous municipis, entre els quals n'hi ha algun de prou importància per dotar-la de major rellevància.


Fou el torn llavors de na ROSA VILA ‒la qual cosa no vol dir que en QUIM BATLLE no hi intervingués ja més, doncs anava fent comentaris pertinents, tot mostrant una gran compenetració entre tots dos‒, qui va agrair-nos la presentació que n'havíem fet (... de res, férem el correcte).

3 06 2014 10 550x367

Una reflexió per començar. Actualment no tenim per costum demanar vi quan sortim, si no és que anem a fer algun àpat. Conseqüència lògica d'això és que no és fàcil trobar llocs on serveixin vi a copes. Ens va encoratjar a canviar aquesta situació, depèn de nosaltres principalment. De passada ens va recordar les virtuts del vi, de tota la vida, i ara confirmades per tots els estudis científics.


Centrant-se en la D.O. Alella, tocava explicar-nos les propietats del sòl, que és un dels seus trets característics. És un sòl granític, la descomposició del qual dóna origen al sauló, que és de baixa retenció pel que fa a l'aigua i que afavoreix l'irradiació solar per la seva coloració blanca. Tot plegat facilita la maduració del raïm i aporta finor al vi.

3 06 2014 14 550x3673 06 2014 15 550x367

El subsòl és salí en tot l'àmbit de la D.O. i la diferència rau en el fet que les vinyes més properes al mar reben la marinada (brisa salobre) amb més intensitat que les de l'interior. Les arrels de les vinyes arriben a aprofundir fins els cinquanta metres en la seva recerca de l'aigua que les permeti sobreviure.


Les tres varietats blanques recomanades en la D.O. Alella són la pansa blanca, la garnatxa blanca i el moscatell. Hi són autoritzades altres vuit varietats entre les que es destaca la picapoll blanc.

Pel que fa a negres, nou són les varietats autoritzades, sent la principal la garnatxa negra (o peluda).


La generació precedent va optar per un canvi d'orientació en l'estil tradicional d'elaboració i això els va suposar la pèrdua de la seva clientela clàssica.

Actualment estem vivint una nova etapa, amb nous productors i també nous clients.

Aquests nous productors ‒com ara el que teníem entre nosaltres‒ li estan donant un nou tractament a la pansa blanca, per exemple. Es tracta d'utilitzar botes noves i tines d'acer inoxidable, de deixar que es produeixi la fermentació amb les mares... talment com es faria amb el vi negre. El resultat són vins amb acidesa i més cos.

I de la garnatxa blanca s'estan produint vins dolços, destil·lats i també espumosos de qualitat.

 

Territori, climatologia, sòl i subsòl, varietats de raïm... va arribar el moment de centrar el focus en el producte, en el resultat de tot plegat, en el vi.

La manera va ser fent un repàs als vuit cellers (mitjançant un power point que ens mostrava imatges de cada un d'ells) i a les seves variades propostes.

Alella 5 550x377 

Són aquests:

- Alella Vinícola (l'antiga cooperativa, fundada el 1906) -web

- Alta Alella  -web

- Bouquet d'Alella  -web

- Celler Can Roda  -web

- Parxet  -web

- Quim Batlle  -web

- Roura  -web

- Serralada de Marina  -web

 

El cert és que alguns ens varen resultar més suggeridors que altres; però això no deixa de ser una qüestió de gustos personals, així que quedarem millor si no en destaquem cap. Us deixem a vosaltres la feina de buscar (doneu un cop d'ull a les seves respectives pàgines web), tastar... i opinar!

 

La part final de la presentació va estar dedicada a exalçar els atractius de practicar l'enoturisme per aquestes contrades i la seva àmplia oferta en aquest sentit (recordeu el vídeo inicial?), començant pel mateix celler de la Cooperativa, obra de l'arquitecte modernista Jeroni Martorell i Terrats. En prenem bona nota, no ho dubteu. És més, us emplacem a estar amatents a la nostra Agenda d'activitats (estem treballant la possibilitat de visitar l'amic QUIM BATLLE a l'Octubre, en una de les nostres Sortides Tècniques-Culturals).

3 06 2014 28 1100x733

La Sala d'Actes de Golferichs ve acollint des de fa anys les nostres xerrades gastronòmiques, amb un nivell d'assistència variable, però prou satisfactori. El darrer moment de la nostra temporada 2013-2014 fou l'entrega del diploma acreditatiu únicament a na ROSA VILA (ho sentim, però ja hem començat dient que la presència d'en QUIM BATLLE fou una sorpresa -agradable- per a nosaltres).

 

I, tal com estava anunciat, la jornada es va arrodonir amb una degustació de dos dels vins del Celler Quim Batlle (d'agricultura ecològica). Foren aquests:


Foranell pansa blanca 2010

De tons verdosos amb una bona estructura aromàtica gràcies a una exposició de cara al mar i una alçària de 308 metres, on el foranell ‒la brisa marina‒ li aporta el caràcter mediterrani.
L'estructura gustativa és àcida molt ben compensada, amb gustos ametllats i de compotes de fruites.
La criança amb mares genera una textura ampul·losa i densa en boca, mentre que el terròs li dóna els gustos especiats i minerals.
La seva graduació alcohòlica és del 12,5%.


Foranell 2009

Cupatge de les tres varietats que treballa a la finca: pansa blanca (40%), garnatxa blanca (40%) i picapoll (20%).
Aquest vi es manté un any en contacte amb les mares, sense criança en bóta.
El resultat és un vi estructurat i gras, amb intensos records de plantes silvestres, com el fonoll i, sobretot, el gessamí.
Producció limitada a 8.200 ampolles.
La seva graduació alcohòlica és del 13%.

3 06 2014 29 550x3673 06 2014 34 550x367

Realment fou la millor manera d'anar-nos-en a casa, amb un bon regust de boca. Gràcies ROSA, gràcies QUIM! Gràcies amics, gràcies als dos pel vostre capteniment amb nosaltres.


L'història moderna de la D.O. Alella va començar fa més de cent anys. Dèiem que ara està arribant una nova fornada de clients. Ens hi apuntem?

Facebook