Garrigues. Colors i emocions

26 05 2015 30 347x260

A càrrec de CARME MORA (cuinera) i de SARA JOVÉ (enòloga).                                


 

26 05 2015 29 550x412

26 05 2015 12 550x412

 

 

 

L'atractiu de la proposta plantejada per aquesta xerrada gastronòmica primaveral entre els nostres socis i simpatitzants va fer-se palès en contemplar el magnífic aspecte que presentava la Sala d'Actes de Golferichs aquell vespre.

 

 

Prengué la paraula d'inici l'ISIDRE PINYOL, Tècnic de Cultura del Consell Comarcal de les Garrigues, mirant d'excusar-se per la seva ingerència inicialment no prevista.

 

 

 

Ja li vàrem contestar que de cap manera havia de justificar-se, que ell s'ocupa de la cultura dins l'àmbit administratiu del seu territori i que nosaltres entenem la gastronomia com una vessant de la cultura.

O sigui, que tot lliga.

 

Va començar explicant-nos què és el projecte empresarial Garrigues Emprèn, una iniciativa impulsada per cooperatives i cellers de la comarca. El seu objectiu és la difusió dels atractius de la comarca. Partint que l'oli de Les Garrigues és l'ensenya de la comarca ‒Les Garrigues, terra d'oli resa un dels seus eslògans‒, volen augmentar la venda al detall, obrir nous mercats, promocionar el calendari de fires... en fi, crear imatge i atreure turisme.


Un dels seus primers resultats visibles és aquesta parada del Mercat de la Concepció ‒de disseny modern, diàfana‒ on podem trobar una gran varietat de productes gastronòmics, com ara mel o fruits secs i ‒ho destaquem nosaltres‒ oli i vi.

Garrigues 0 330x330Garrigues 1 770x514

A banda d'això, han iniciat tot un seguit d'accions, com ara campanyes de promoció arreu, participació en fires i seminaris. Les cooperatives s'implicaran en fomentar el turisme posant en valor el patrimoni i establint sinergies entre la seva activitat i els afanys que puguem tenir els visitants. Cooperatives i allotjaments es converteixen en punts d'informació.

Garrigues Emprèn té establert un conveni de col·laboració amb el Consell Comarcal de les Garrigues. En aquesta sessió vàrem tenir una demostració.

 

A continuació va ser el moment de la CARME MORA, cuinera i mestressa de Els Fogons de la Carme, reputat restaurant ubicat a Cervià de les Garrigues (aquí podeu informar-vos-en del tot).

Encara que també vàrem parlar de l'oli de Les Garrigues quan la xerrada titulada L'oli nou (al Novembre de 2013), en aquesta ocasió s'aprofundí en el seu coneixement i en les seves aplicacions a la cuina d'avui i de sempre. Es tracta d'un oli procedent de l'oliva arbequina (oliva de secà) i que té un tast afruitat.

26 05 2015 18 550x412

Un tabú:  el preu. Na CARME MORA ho relativitza, només li cal utilitzar dos arguments ‒tots dos definitius‒, que són el seu sabor i com li arriba a condir. La relació preu/qualitat és òptima.

Al seu restaurant és, lògicament, l'oli que fa servir. L'empra tant en cru (amanides, peix a la sal, sofregits) com per fregir, en conserves o per postres i gelats!

Recomana la seva conservació en vidre o llauna. I màxim per un any.

Ara també el prepara amb herbes o amb espècies picants.


Amb el suport d'un power point ben vistós, ens va donar l'explicació d'alguns dels seus plats més característics.

I amb el comentari que escolleix els olis dels diferents productors buscant les seves variacions en matisos, va donar per finalitzada la seva intervenció parlada... encara li quedava el tastet que havíem de fer al pati.

 

Va tancar el torn d'intervencions la SARA JOVÉ, enòloga de Mas Blanch i Jové, celler de La Pobla de Cérvoles (aquesta és la seva pàgina web), hereva d'una llarga tradició familiar lligada al món del vi.

Com dèiem en anunciar aquesta xerrada, ja feia temps que teníem programada la nostra xerrada gastronòmica del mes de Juny, dedicada a Els vins de la D.O. Costers del Segre, una subzona de la qual és justament Garrigues. De tota manera no ens ha de saber greu, perquè l'aportació de la SARA JOVÉ en el context de la presentació dels productes de la comarca de Les Garrigues va ser prou profitosa.

26 05 2015 24 550x412


Centrant-se en el vi, va remarcar que ells elaboren un vi concentrat en un indret muntanyós. I ho fan seguint els postulats ecològics.

 

Aquella tarda ens va oferir el Saó Abrivat, un vi rodó d'entrada amable, però amb estructura, llarg i càlid; amb aromes de fruita vermella madura i especiat; criat 12 mesos en bótes de roure francès i americà (45 i 55%, respectivament).

 

Un fet diferencial al Mas Blanch i Jové és la seva implicació amb l'art. Gràcies a la seva relació amb GUINOVART (Barcelona, 1927‒2007) ‒enamorament mutu, diuen ells‒ tenen el privilegi de lluir la seva darrera gran obra, un mural titulat In Vino Veritas, que presideix la sala de tasts. I també fou seva la idea de La vinya dels artistes, una iniciativa única i pionera que integra plenament el vi en l'univers artístic:  una sala d'exposicions a l'aire lliure, enmig de les vinyes, on escultures magistrals són testimoni del creixement dels ceps.

A l'entorn de tot això es dediquen a programar tastos (de vi, però també d'oli) i d'altres activitats que atrauen tota mena de públic. És una opció que al Club hem de considerar seriosament, doncs una visita a aquest celler ens ompliria las dues vessants (tècnica i cultural) característiques de les nostres sortides.

 

En aquesta ocasió l'entrega de diplomes acreditatius com a mostra d'agraïment fou doble ‒per les dues senyores, pel senyor no en teníem cap de preparat‒ i els aplaudiments no varen tancar la sessió, sinó que anàrem baixant al pati com si estiguéssim a cal sogre per degustar les exquisideses que ens havíem portat des de Les Garrigues.

26 05 2015 34 290x38726 05 2015 35 520x39026 05 2015 36 290x387

Les Garrigues, arrelats a la terra i projectats al futur... Ara que hem conegut millor les seves possibilitats (paisatge, patrimoni, art, etc.) ens estem plantejant d'anar-hi en una de les nostres tradicionals sortides tècniques-culturals:  atractius no n'hi falten. I amics per rebre'ns, tampoc.

Facebook